Una de les obsessions del govern espanyol ha estat acabar amb l'acció exterior de Catalunya. Des del primer dia de l'entrada en funcionament de l'article 155 es van tancar totes les delegacions del Govern, deixant en funcionament només la de Brussel·les tot i destituir-ne el delegat, i es va ordenar liquidar el Diplocat. Sis mesos després, però, i tot i no haver-hi encara Govern, comencen a sortir propostes per restablir part la diplomàcia catalana en alguns territoris. És el cas dels Estats Units amb el naixement del Catalonia American Council (CAC)

Es tracta d'una associació sense ànim de lucre que té per objectiu enfortir els lligams entre Catalunya i l'Amèrica del Nord i revertir l'actual falta d'interacció entre els dos territoris des del tancament de la delegació i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Així com també defensar els valors comuns dels dos territoris en "la llibertat, la democràcia i l'autogovern". 

Al darrere hi ha Andrew Davis, qui va ser delegat del Govern als Estats Units des del 2008 i fins al seu cessament pel 155 l'octubre de l'any passat. En declaracions a El Nacional, Davis explica que fa temps que tenia aquesta idea al cap i que ara és un "bon moment" per materialitzar-la. El 155 ha fet que Catalunya hagi deixat "d'interactuar amb els actors nord-americans interessats a saber què hi passa i quines oportunitats de negoci hi ha", lamenta l'exdelegat del Govern als EUA.  

Revertir el buit del 155

Si el vicepresident Oriol Junqueras visitava ara fa un any Florida per participar en un acord de col·laboració entre els ports de Barcelona i Miami, l'aplicació de l'article 155 va fer que "el govern espanyol vetés la participació del port de Barcelona en una missió comercial a l’estranger", segons recorda Davis, que assegura que aquest fet "va anar en detriment dels intercanvis comercials entre Catalunya i Amèrica, perjudicant una quarantena d’empreses que havien co-organitzat el viatge".

El CAC, però, no pretén ser un substitut de la delegació del Govern sinó una eina més per Catalunya per poder explicar "la realitat al públic interessat a l'Amèrica del Nord". Segons explica Davis quan hi hagi nou Govern, aquest haurà de decidir "quin paper vol o pot tenir a l'estranger" però assegura que el CAC treballarà "més enllà d'aquesta realitat, enfortint els vincles transatlàntics". 

No serà, però, només una eina per "enfortir l'intercanvi econòmic" sinó que també vol posar èmfasi en l'intercanvi "social, polític, cultural i de tota mena amb qui mostri interès a fer-ho, des de Washington i amb la mentalitat oberta arreu". En aquest sentit, l'exdelegat del govern assegura que també s'oferirà informació a qui tingui "interès de conèixer la situació catalana" amb el procés independentista.

Crida a fer aportacions

Andrew Davis serà el director executiu del Consell, que treballarà de la mà d'Anselm Bossacoma, qui té una llarga experiència als Estats Units treballant per les relacions entre aquest país i Catalunya a nivell econòmic i comercial. A més, hi haurà "un consell d’administració integrat per professionals nord-americans" i està previst crear també un consell assessor extern de "solvència internacional contrastada", segons Davis.

Pel que fa al finançament, és una iniciativa privada que es basa en aportacions privades que es poden fer a través de la pàgina web. De moment, ja han rebut diverses "aportacions econòmiques modestes d’un grapat de persones que via twitter s’han abocat a una resposta extraordinària al primer dia d’existència del CAC", assegura l'exdelegat als EUA. De fet, el compte oficial del Consell (@catamcouncil) ha obtingut mil seguidors en les 3 primeres hores de vida.

Amb aquesta iniciativa es comença a restablir la missió diplomàtica de Catalunya per enfortir el comerç bilateral entre els dos territoris, que van començar l'any 1797 i que aporta un intercanvi econòmic de 5 mil milions de dòlars anuals, ja que més de 500 empreses catalanes operen als EUA i unes 700 de nord-americanes ho fan a casa nostra.