El judici que se celebra a l'Audiència Nacional sobre el cas "Tàndem", la macrocausa on s'investiguen els treballs privats del comissari jubilat José Manuel Villarejo, es reprèn aquest dilluns. Així, es recupera el procés judicial amb les declaracions dels acusats i amb l'escrit de recusació que va presentar Villarejo contra el jutge Fermín Javier Echarri, que forma part del tribunal que el jutja, pendent.

Concretament, Villarejo ha sol·licitat que s'aparti Echarri de l'actual procediment judicial en un escrit en què al·ludeix a les presumptes maniobres d'Echarri en la causa del milionari libanès Abdum Rahman L'Assir El Kassab anys enrere, quan estava al capdavant del Jutjat d'Instrucció número 52 de Madrid. A pesar d'això, fonts jurídiques han confirmat a Europa Press que la Sala Penal de l'Audiència Nacional encara no ha pogut revisar l'escrit de 16 pàgines que l'advocat de Villarejo ha presentat aquest dimecres, tot  sol·licitant la recusació. El tribunal, presidit per Ángela Murillo, està format pel mateix Echarri i per la magistrada Paloma González Pastor.

En aquest mateix escrit, el comissari Villarejo assegura que, temps enrere, va reunir-se amb el mateix Echarri per intentar millorar la situació laboral del propi Echarri. "L'ara recusat, a canvi de tornar a l'Audiència Nacional, cosa que va passar, es va comprometre a mitjançar amb Fiscalia i amb l'Advocacia de l'Estat i arribar a un acord amb L'Assir a canvi de rebaixar una quantitat de deu a tres milions d'euros, cosa que finalment no va passar", argumenta Villarejo al document. Citant jurisprudència, el seu lletrat concloïa, tot assegurant que és "la manca d'objectivitat d'Echarri és el motiu pel qual sol·licita estimar aquesta recusació, de manera que l'enjudiciament de la causa es realitzi per un altre magistrat que integri la Sala, perquè així no hi haurà dubtes sobre la seva imparcialitat objectiva i subjectiva".

Així doncs, Villarejo sosté que "per més que Echarri intenti mantenir i aparentar una objectivitat decisòria, endurirà el seu criteri amb la manifesta parcialitat, de qui tem ser relacionat amb les activitats de qui ara és jutjat sota la seva jurisdicció". En aquest sentit, segons Villarejo, "l'il·lustríssim magistrat ara recusat difícilment pot justificar que va oblidar, sent jutge d'Instrucció a Madrid, que va participar en una qüestió de la màxima sensibilitat, sent avisat que actuava en nom de la seguretat de l'Estat, fent gestions suggerides per tots els que d'una manera o altra van intervenir en l'assumpte que afectava El Assir, entre d'altres, ni més ni menys que dos degans dels jutjats d'instrucció de Madrid".

Amb tot, l'agent retirat, José Manuel Villarejo, s'enfronta a 109 anys de presó per les tasques d'espionatge que hauria dut a terme contra despatxos d'advocats, empresaris i particulars gràcies, suposadament, als recursos policials al seu abast per executar els encàrrecs 'Iron', 'Land' i ' Pintor'. A més, Villarejo podria afrontar multes que superarien els 950.000 euros, a les quals caldria sumar les indemnitzacions de què respondria solidàriament al costat de les altres persones que resultessin condemnades. Finalment, també se l'inhabilitaria d'ocupar el seu càrrec, d'ocupar una plaça pública i se li denegaria el sufragi passiu.

 

Imatge principal: El comissari jubilat, José Manuel Villarejo/ EFE