L'economista Xavier Sala-i-Martin s'ha fet ressò d'una informació d'Euronews, que assenyala que Gibraltar preveu haver vacunat tots els residents majors de 16 anys a finals d'aquest mes de març, i que ja està recobrant la normalitat. "La diferència entre formar part d'Espanya i no formar part d'Espanya", ha indicat l'economista.

Segons Euronews, el Penyal de Gibraltar, el minúscul enclavament britànic situat a la costa sud d'Espanya, es va veure molt afectat per la pandèmia del coronavirus aquest hivern, però ara s'ha convertit en un dels llocs més oberts d'Europa. "Amb una població densament apinyada i el freqüent moviment de persones a través de la frontera amb Espanya, la Covid va infectar 4.000 dels 33.000 residents, i va causar la mort de 93 persones", recorda.

Sala i Martin

Afegeix que el fet que la població estigui tan concentrada també ha ajudat ara al desplegament de la campanya de vacunació, i el Govern de Gibraltar espera haver vacunat a tots els residents majors de 16 anys a finals de març. "L'èxit de la campanya de vacunació es deu en gran manera als enviaments de dosis de Pfizer-BioNTech des del Regne Unit", ha insistit.

Amb més de 15.000 persones totalment vacunades i altres 11.000 a l'espera de la seva segona dosi, s'està trucant a persones de 20 anys perquè es vacunin per primera vegada. Els no gibraltarenys que van a treballar a la Sanitat o en altres llocs de treball de primera línia ja estan vacunats, i les autoritats intenten ara inocular tots els treballadors transfronterers restants.

En l'actualitat, els ciutadans o residents de Gibraltar poden entrar-hi, així com els que han de treballar en el penyal, però hi ha estrictes controls sanitaris, especialment per als que han estat en un país de risc, que han de passar una quarantena.

Tanmateix, tot això podria canviar aviat, perquè el territori britànic espera el retorn del turisme, que és una indústria clau.