El diari de Zuric, Neue Zürcher, ha advertit en un reportatge sobre Espanya, del risc que els partits espanyols impulsin "receptes radicals" sobre Catalunya.

El rotatiu, un dels més importants de Suïssa, considera que a Espanya s'està produïnt una radicalització de la dreta, pressionada pel partit ultra Vox, i que això pot tenir conseqüències. "En el conflicte no resolt de Catalunya, els tres partits de dretes -PP, Cs i Vox- competeixen entre ells amb propostes cada vegada més dures. Mentre que Vox vol posar entre reixes l'actual president català, Quim Torra, el PP, igual que Cs, insisteix en una nova aplicació de l'article 155 de la Constitució, que ja va intervenir Catalunya fa un any. El diari espanyol El País adverteix d'una "espiral de radicalització" en el ventall de partits de dretes", afegeix. El diari suís avisa de possibles "receptes radicals sobre el conflicte català".

 

Neue Zürcher

"Els conservadors espanyols giren a la dreta", titula Neue Zürcher

El diari afirma que l'ascens de Vox causa "terror" al PP perquè fins fa poc era un partit de gran espectre que incloïa "antics franquistes, monàrquics i nacionalistes [espanyols] de dretes". Ara té fugues cap a Vox, que se sumen a les que ja registrava cap a Ciutadans. Al seu entendre, aquest ha estat el desencadenant d'una radicalització del PP. "Per aturar la sagnia de votants, el nou líder del PP, Pablo Casado, de 37 anys, està copiant la retòrica de la ultradreta, sense complexos", afegeix.

Neue Zürcher precisa que l'ascens de Vox també suposa un problema per a Cs a Catalunya, i especialment per a l'exprimer ministre francès Manuel Valls. "Valls va fer una crida a la direcció del partit perquè no negociés amb els ultres. "Qualsevol pacte amb Vox seria un error polític i un error moral", va declarar l'exsocialista", recorda el rotatiu. Però aquesta tarda s'ha formalitzat el pacte PP-Cs-Vox a Andalusia.