El diari Neue Zürcher de Zuric, el principal rotatiu de Suïssa, ha advertit que l'espanyolisme s'està radicalitzant. "Un alçament patriòtic ha escombrat Espanya durant un any, en resposta al repte que planteja Catalunya. S'hi mostra un veritable culte a la bandera. L'estendard vermell-groc-vermell oneja en els mítings i penja dels balcons a tot arreu. Alguns espanyols utilitzen la bandera per subratllar una reivindicació de poder: "Això és Espanya!". I ho acompanyen amb una petició per desmantellar l'autonomia i l'ensenyament escolar en l'idioma autonòmic", explica.

El rotatiu veu lligat a aquest fenomen la competició que hi ha entre el PP i Cs, que creu que els està desplaçant cap a l'extrem. "Els partits de la dreta, el PP i els prometedors de Cs, estan girant cap a la dreta. Competiran per posicions tan conservadores, fins i tot reaccionàries, com sigui possible", pronostica.

Neue Zürcher diferencia aquest espanyolisme nacionalista del del govern de Pedro Sánchez, i afirma que aquest segueix un "patriotisme constitucional". Podemos tampoc formaria part del nacionalisme espanyol, i recorda que la formació de Pablo Iglesias acceptaria un referèndum a Catalunya. De totes maneres, recorda que a la seu del partit a Madrid avisen d'un criteri que és sorprenent mirat des de la perspectiva suïssa: "si algú s'aproxima massa als independentistes catalans, perd les eleccions a Espanya".

Neue Zurcher

"La desconfiança mina la democràcia espanyola" "Espanya ha sobreviscut a vàries crisis greus en 10 anys. Però la crisi a Catalunya és lluny d'haver-se acabat"

Segons el diari, precisament per aquesta raó "les posicions estan bloquejades i el marge de negociació és molt limitat". Afegeix que l'independentisme català i també Podemos van ser la reacció a una "profunda crisi sistèmica de la democràcia espanyola" sorgida el 1978, que fins llavors havia funcionat.

Neue Zürche assegura que Espanya té dues reformes pendents, que són la judicial i la territorial. Respecte als jutges, assegura que han mostrat "poca moderació" des de en la qüestió catalana als titellaires passant pels rapers, amb un "excés de zel inquisitorial". 

Però apunta que la condició prèvia per solucionar un conflicte és tenir confiança, i considera que això és inexistent ara com ara a Espanya.