El diari alemany Die Tageszeitung, conegut popularment com a Taz, ha advertit en un extens reportatge sobre com Europa afronta la pandèmia del coronavirus, que l'economia espanyola no sobreviuria a un nou confinament.

"En els pròxims dies, els representants del governs autonòmics i els ministeris celebraran trobades per acordar noves mesures. És poc probable que es torni a produir un confinament a nivell estatal com al març. L'economia no sobreviuria a un segon tancament", avisa.

El rotatiu atribueix l'increment de casos a "la vida social dels espanyols". No hi troba cap altra explicació. Ho reconeix gairebé amb perplexitat. "Alguna cosa ha sortit malament. Els espanyols utilitzen les mascaretes com gairebé cap altre lloc d'Europa. Només sortir de casa se l'han de posar, i des de principis d'agost és obligatòria a totes les autonomies. Si no és possible mantenir una distància de dos metres, ni tan sols es permet fumar en públic. A totes les botigues hi ha productes per rentar-se les mans. La gent es desinfecta de forma contínua. I tot i això la segona onada hi colpeja més que enlloc", assenyala fent-se'n creus.

Gràfic de Taz

El gràfic de la pandèmia a Europa, del diari Taz. Espanya és l'Estat amb pitjors dades amb noves infeccions diàries (6.908), i queda mal posicionada en els contagis per 100.000 habitants (876), i els casos de coronavirus (412.553).

El fet és que en el gràfic que mostra Taz de tots els països europeus, Espanya és la que presenta les pitjors dades. I insisteix que només s'explica per la manera de ser dels espanyols.

"El que probablement contribueix més a les xifres altes d'infeccions és la vida social dels espanyols. L'estiu és el moment que els amics i les famílies es troben. Durant les celebracions, les mesures de seguretat aviat s'olviden. En cercles familiars, només uns pocs són conscients del perill. Molts contagis s'han produït en aquestes reunions socials", insisteix.

Taz també analitza el que va passar als Països Baixos, i el contrast és evident. Amb la tornada a la vida habitual després de la primavera, al país van començar a pujar els casos de coronavirus. Però n'hi va haver prou amb una crida pública del primer ministre, Mark Rutte, a extremar les precaucions perquè tornés a baixar la corba. 

"Els Països Baixos van registrar un increment significatiu de les infeccions a partir de la segona meitat de juliol. Era un escenari que s'esperaven després de l'aixecament gradual del confinament, però al mes d'agost aquesta tendència va créixer tant que el primer ministre, Mark Rutte, va reclamar amb urgència un comportament més prudent. No es van pendre més mesures. Però la crida a la ciutadania sembla que està donant fruit", assenyala. Als Països Baixos no és ni obligatòria la mascareta.