Conscient que la celebració de la Diada viuria una nova mobilització multitudinària del moviment independentista català, el ministre espanyol d’Afers Exteriors va viatjar ahir a Estrasburg a contraprogramar l’èxit dels sobiranistes i contrarestar l’impacte a la premsa europea de les imatges de la Diagonal, amb un milió de persones exigint la llibertat dels presos polítics. El ministre es va reunir amb el el secretari general del Consell d’Europa, el norueg Thorbjørn Jagland, a qui va demanar que fes una declaració pública defensant l’actuació de la justícia espanyola en la causa del procés, que ha estat posada en qüestió per diversos tribunals europeus.

No se sap a canvi de què, Jagland va sortir de la reunió amb Borrell i va dir que no tenia dubte que “els tribunals espanyols estan tractant aquest afer d’acord amb la llei i el Conveni Europeu de Drets Humans”. Tot i així va afegir que els polítics independentistes “tindran dret a recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans si dubten de la justícia espanyola quan hagin exhaurit les vies judicials a Espanya”. La declaració del secretari general és una opinió estrictament personal, no un posicionament de la institució, i es produeix una setmana després que un informe oficial del propi consell denunciava a Espanya per l'atropellament de drets humans i la comminava a aturar la devolució en calent dels immigrants que salten la tanca i travessen la frontera per Ceuta i Melilla.

En una recepció posterior amb periodistes, Borrell es va arrogar el mèrit d’haver aconseguit el suport de Jagland i estava tan eufòric que li va sortir de l’ànima dir que “cada dia soc més monàrquic i tenim un Rei magnífic”. Quan se li va preguntar si pretenia “contraprogramar la Diada”, va respondre sense embuts. “Home, per què et penses que avui soc aquí?”. Tanmateix, la iniciativa no va tenir el ressò internacional que esperava. Primer perquè es va haver de passar el dia desmentint que hagués demanat la llibertat dels presos quan volia dir que “amb unes altres mesures cautelars, amb els presos en situació de llibertat vigilada perquè no poguessin escapar, la tensió política seria menor”, i després perquè ahir a Estrasburg tothom estava pendent del debat sobre la regressió democràtica a Hongria i del discurs sobre l’estat de la Unió que farà avui el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

En la conversa informal amb els periodistes, Borrell va admetre que un milió de persones al carrer és la constatació que hi ha un conflicte polític, que "només es pot resoldre amb diàleg”, però quan se li va dir que la normalització política sembla impossible amb els líders independentistes tancats a la presó, va respondre: “Doncs crec que en tenen per anys... no sé què es pensaven quan van declarar la independència”.

Borrell assegura que el conflicte català només li ocupa el 5% de la seva feina al ministeri, "però sempre em pregunten per això i no per Nicaragua o Veneçuela o per la Unió Europea, sembla que sigui el ministre d’afers catalans”, va dir queixant-se.