Lluny de la política institucional, altres institucions culturals com el FC Barcelona han participat en aquesta Diada 2021 de manera molt reivindicativa. El president del club, Joan Laporta, ha reclamat el retorn del president Carles Puigdemont i de la resta d'exiliats catalans, com Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig, Marta Rovira i Anna Gabriel.

En declaracions durant l'ofrena floral a Rafael Casanova, el màxim dirigent del Barça ha expressat el seu desig que aquest 11 de setembre "sigui reivindicatiu perquè el president Puigdemont i els altres exiliats puguin tornar a Catalunya i viure en normalitat, i perquè s'acabin totes les causes contra els represaliats per l'1-O". 

Laporta s'ha sumat a altres personalitats polítiques del país com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, o el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Ambdós han celebrat que aquesta sigui la primera Diada després tres anys que els presos polítics poden celebrar en llibertat, gràcies als indults concedits el juny, però han trobat a faltar els exiliats.

"No oblidem en Carles (Puigdemont), la Marta (Rovira), l'Anna (Gabriel), el Toni (Comín), el Lluís (Puig) i la Clara (Ponsatí)", ha dit Cuixart a les xarxes socials. El president d'Òmnium Cultural ha remarcat que les manifestacions de la jornada han de servir per reclamar una llei d'amnistia que funcioni com a "punt de partida per poder iniciar una negociació amb l'estat espanyol".

Laporta se suma a Borràs i Cuixart

"Hem de reivindicar una vegada més que no estem en una situació de normalitat, ans el contrari", ha recordat Cuixart. I per això ha advertit que els independentistes no defalliran "fins a aconseguir la tornada dels exiliats i la fi de la repressió". 

Durant l'homenatge d'aquest dissabte al matí, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha celebrat que aquest 11 de setembre és el primer "sense presos polítics" després de tres anys, "però amb exiliats i represaliats". Aleshores, ha animat els catalans a participar en els actes de la jornada per reclamar "un país lliure i en plenitud, sense repressió".

Ofrenda floral Rafael Casanova Diada 2021 Laporta Barça Carlos Baglietto (1)

El president del Barça, Joan Laporta, a l'homenatge d'aquest matí / Carlos Baglietto 

Per la seva banda, el president Puigdemont no ha respost encara les paraules de Laporta. Tot i això, sí que ha dit la seva durant la jornada d'avui: ha retret al cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, que feliciti la Diada parlant de concòrdia. "Respectar les decisions del Parlament és el més positiu i fomenta més la concòrdia que dissoldre'l per decret, anul·lar i no respectar les seves lleis", ha criticat.

Sánchez havia escrit durant el matí el següent missatge a Twitter: "Per una Diada en la qual el retrobament, l'afecte i la concòrdia ens guiïn. Avancem cap al que ens uneix, treballem per una Catalunya en positiu, que camina amb decisió cap a un futur de progrés".

 

Imatge principal: El president del Barça, Joan Laporta, a l'ofrena floral de Rafael Casanova / Carlos Baglietto