El president de la Generalitat, Quim Torra, ha escrit un article al diari escocès The National en motiu de la Diada titulat "Objectiu independència" amb la intenció de mostrar en quina situació es celebra la festa nacional catalana d'enguany. El president català comença explicant que Catalunya es troba en una "cruïlla històrica" quan falta poc per la sentència del judici al procés i recorda als lectors del rotatiu que els líders polítics catalans porten dos any a la presó. 

"Ja fa gairebé dos anys que persones honorables estan a la presó o a l'exili per haver donat veu als ciutadans de Catalunya en un referèndum d'autodeterminació celebrat l'1 d'octubre de 2017, que l'Estat espanyol va intentar reprimir mitjançant la violència", indica Torra en el seu article.

Torra subratlla que si es sumen totes les condemnes que les acusacions demanen pels presos polítics arriben als 177 anys de presó "simplement per escoltar ciutadans que, al mateix temps, demanen el dret a decidir sobre el futur polític del país".

El president català aprofita per explicar als escocesos que Europa està pendent del que passa a Catalunya i que, per tant, "no hi ha dubte que la sentència marcarà un moment clau per a la història del nostre país i la d'Espanya ja que mostrarà al món la qualitat de la seva democràcia".

Finalment, Quim Torra assegura que ha arribat el moment de "recuperar la confiança en nosaltres mateixos, deixar de jugar defensivament i tornar a recuperar la iniciativa de marcar una ruta clara que acabi en la independència."