El president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat que el posicionament de Cs quant a la situació política i social a Catalunya, el discurs utilitzat i els actes duts a terme pels seus líders polítics avalen comportaments que poden ser "perillosos".

En una entrevista que aquest dimarts s'emetrà a El Punt Avui TV ha assegurat que tots els partits s'han d'exigir que no hi hagi tensió entre la societat. "Sobretot, exigir a tots aquells que pensen que un escenari de tensió i de confrontació els pot beneficiar electoralment que no posin en risc res, perquè, irresponsablement, fent determinats discursos i accions, estan avalant certs comportaments que poden arribar a ser perillosos," ha advertit.

Torrent feia referència a actes com el del líder de Cs, Albert Rivera, i el seu portaveu i líder a Catalunya, Inés Arrimadas, retirant llaços grocs dels carrers i ha conclòs que en aquests actes "hi ha una voluntat de generar un discurs de la tensió".

Sobre la relació amb l'Estat ha explicat que és veritat que després de la moció de censura que va apartar Mariano Rajoy de la Moncloa i va situar Pedro Sánchez al capdavant del Govern espanyol "la música sona diferent", però adverteix que no n'hi ha prou amb les paraules i exigeix fets.

"La dreta més dura"

"El senyor Sánchez té en una part de la taula a part de la dreta més dura europea, a Rivera i Casado, que condicionen el debat polític, i té als que volen dialogar i negociar políticament a l'altre costat", ha analitzat amb referència al líder de Cs i al del PP.

El president de la Cambra considera que si Sánchez atén Cs i PP, "pot ser que guanyi les eleccions, però estarà posant en risc els fonaments de la democràcia espanyola".

"Si en canvi opta per dialogar i negociar políticament, si és valent, pot ser que sí que posi en risc determinats plantejaments partidistes, però alhora està reforçant la democràcia. Ell ha de decidir si vol ser un mal polític o un estadista", ha defensat.

Sánchez al Parlament

Preguntat per si estaria disposat a convidar al president del Govern espanyol a explicar la seva proposta per a Catalunya al Parlament, ha dit que si estan disposats al diàleg, també ho estan a escoltar, sobretot per abordar "el que interessa a al majoria de la població de Catalunya, que en aquest cas és l'autodeterminació".

Sobre si és difícil arribar a un pacte amb el Govern fins que no es resolguin els judicis contra dirigents polítics ha aclarit: "Durant el desenvolupament del judici, l'Estat té l'oportunitat de demostrar que vol arribar a acords".

Costos i beneficis

El president del Parlament ha assegurat que "el comú de la població de Catalunya no s'imaginava" la reacció que va tenir l'Estat davant del referèndum de l'1 d'octubre i la declaració del 27, i ha demanat de tenir-la en compte a l'hora d'afrontar els següents passos.

"És un paràmetre que coneixem avui i aquest és un dels costos que en la balança cost-benefici ho hem de tenir en compte. Abans no ho sabíem", conclou Torrent, que durant aquells fets era diputat de JxSí a la Cambra catalana.

Preguntat per aquells que acusen el Parlament d'estar en una situació de paràlisi, ha replicat que el problema actual és que la justícia està "limitant" els drets d'alguns diputats, en al·lusió als que estan suspesos pel Tribunal Suprem.

No revela com es resoldrà el contenciós que tenen obert JxCat i ERC sobre els diputats suspesos, però assegura que la Taula del Parlament treballarà per "preservar la dignitat dels diputats presos i exiliats i sobretot la dignitat de la institució".

Torrent al·lega que el jutge Pablo Llarena ha posat el Parlament en una "tessitura molt complicada", però s'ha mostrat convençut que la majoria independentista sabrà resoldre-la i explicar-la.