Un cop més, Espanya ha estat condemnada pel Tribunal Europeu de Drets Humans per no investigar denúncies de tortura. Un cop més, el jutge instructor era Fernando Grande-Marlaska. De fet, de les deu condemnes per aquest motiu, en set el protagonista era l'actual ministra de l'Interior. Per aquest motiu, l'endemà de la nova condemna, els detinguts en l'operació Aztnugal s'han plantat a la seu del Ministeri, a Madrid, on li han lliurat les condemnes del Tribunal d'Estrasburg i també una carta on l'assenyalen com a responsable. 

La carta està signada per Iker Moreno, Xabier Beortegui, Jon Patxi Arratibel, Íñigo Gónzalez i Gorka Mayo. I recorden l’operació contra ells, de la qual Marlaska n’era l’instructor com a magistrat de l’Audiència Nacional: “Fa deu dies a aquestes hores estàvem incomunicats en mans de la Guàrdia Civil. Vam ser torturats, amb total impunitat, com milers de persones a Euskal Herria. Cinc dies i nits interminables de turment físic i psicològic. En ple segle XXI. Al centre de la capital espanyola”.

 

En aquest context, els detinguts recorden com d’aquella operació se’n van derivar tres causes al TEDH, que van acabar amb tres condemnes a l’Estat espanyol per no “investigar de manera exhaustiva i eficaç” les denúncies de tortures. Adjunten aquestes tres sentències, així com l’informe del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura. Aquell informe, després d’una visita a Espanya, constatava que “la delegació va rebre al·legacions creïbles i consistents de maltractaments de 10 de les 11 persones amb les quals va mantenir entrevistes”.

Per tot això, assenyalen l’exjutge i actual ministre com a màxim responsable de garantir la seva integritat física i psicològica. I li envien preguntes: “Era vostè coneixedor del tracte cruel, inhumà i degradant que vam patir en dependències policials? Per què va fer cas omís de les nostres denúncies?”. Uns interrogants que probablement quedaran sense resposta. De moment, la missiva està registrada a la seu del Ministeri de l’Interior.

detinguts marlaska tedh foto El Nacional

Desena condemna

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha fallat a favor d'Íñigo Gonzalez, detingut per la Guàrdia Civil el gener de 2011, i que va denunciar haver patit tortures durant el període d'incomunicació. González va ser detingut per ordre de l'aleshores jutge Fernando Grande-Marlaska. Ahir, Estrasburg va remetre una nova condemna, la víctima havia denunciat que durant l'interrogatori li van posar una bossa només entrar, ofegar, pegar i fins arribar a "tenir ganes de vomitar perquè ja no aguantava més". L'extorsió feia que, després, la declaració seguís al peu de la lletra el dictat que havien marcat els agents policials.

Tots ells van ser condemnats a penes de presó per Grande-Marlaska, que considerava provat que aquests membres d'Ekin havien actuat a les ordres d'ETA. Ekin està considerada l'estructura que ETA va crear per dinamitzar i dirigir tot el suport a la banda en la seva part legal i transmetre les seves directrius a l'entorn de Batasuna. L'organització es va dissoldre i va animar als seus militants a integrar-se en la nova aposta de l'esquerra abertzale.