Eduardo Zaplana i la resta de detinguts dins l’operació Erial,  estan a la caserna de la Guàrdia Civil de València a l’espera de passar a disposició del jutjat d’instrucció número 8. L’operació policial desenvolupada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, ha conclòs amb 14 persones entre detingudes i imputades entre les que destaquen, amés de Zaplana, l’empresari Vicente Cotino i el seu germà José, ambdós nebots de l’expresident de Les Corts Valencianes  Juan Cotino que ha segut citat a  declarar davant la UCO; l’excap de gabinet de Zaplana, Juan Francisco García; els considerats com a testaferros principals de l’exministre d’Aznar, Joaquín Barceló i la seua esposa Felisa López i l’ex secretari  de la CAM, Francisco Grau. Aquestes detencions s’han produït a Barcelona, València i Alacant..

Font de la investigació assenyalen que Zaplana i la resta d’imputats haurien blanquejat quasi onze milions d’euros, que tenien a Uruguai i Panamà,  procedents de comissions derivades de comissions per adjudicacions de l’època en que Zaplana fou president de la Generalitat Valencianaentre els anys 1995 i 2002. Aquestes concessions serien: el servei públic d’Inspecció Tècnica de Vehicles de l’any 1997 i la contractació i desenvolupament del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana de l’any 2001. Els delictes que hauria comès Zaplana pel suposat cobrament de comissions estaria ja prescrits però la investigació es va activar quan va tractar de recuperar eixe dinés des de els paradisos fiscals.

Com ja és sabut, a la mateix operació policial s’ha detingut a l’empresari Vicente Cotino, nebot de Juan Cotino expresident de Les Corts Valencianes i ex director general de la Policia Nacional amb José Maria Aznar. Vicente Cotino va aconseguir un acord de conformitat amb la Fiscalia en el cas del presumpte finançament irregular del PPCV presidit per Francisco Camps en la vista celebrada recentment en l'Audiència Nacional per aquesta peça del cas Gürtel.  Va ser un dels nou empresaris que van aconseguir l'acord i van reconèixer aquest finançament irregular al PPCV. Fiscalia li demanava un any i tres mesos de presó per un delicte electoral corresponent a les eleccions generals de 2008 i un delicte de falsedat documental, substituït per una multa de 45.000 euros.

Segons informen alguns mitjans de comunicació, qui va facilitar a la UCO  documentació per iniciar  aquesta investigació fou Marcos Benavent, ex gerent de l’empresa  pública valenciana Imelsa. Benavent, que va batejar a ell mateix com a “el yonki dels diners”, ara col·labora amb la justícia.

El cas Imelsa es remunta a l’any2014, quan  Fiscalia Anticorrupció va obrir  una investigació arran d’una  denuncia d’EUPV en la que s’acusava  l’ex gerent Marcos Benavent de crear una empresa pantalla, Berceo Mantenimientos, que facturava a altres cinc mercantils que a cobraven a Imelsa per treballs que  no es realitzaven. Benavent havia gravat  durant anys a seus col·laboradors. El principal polític imputat fou l’expresident de la Diputació de València Alfonso Rus, però la trama de la corrupció a València es va derivar en  l’Operació Taula, la imputació de Rita Barberá i l’acusació de finançament irregular del PP de la capital valenciana.

La investigació pel cas Erial, continua. Anticorrupció i la UCO rastregen comptes a Uruguai, Panamà, Andorra, Luxemburgo i Regne Unit. Dins aquesta pista apareixen l’ex directiu de l’empre Terra Mítica, Joaquin Barceló i la seua esposa Felisa López, detinguts ahir pels agents de la UCO.

 El nom de Zaplana ja aparegué vinculat a l'operació Púnica i en converses gravades amb Ignacio González durant l'operació Lezo. L ’any passat, un informe de La Unitat Central Operativa (UCO) va atribuir l’exministre Zaplana un possible delicte de tràfic d’influències per intervenir en una operació entre el aconseguidor de la trama Púnica, Alejandro de Pedro, i l’ex alcaldessa de Madrid, Ana Botella, que consistirien en la millora de la imatge de la ex edil per alguna de les empreses d’aquest informàtic expert en reputació on line. No obstant això, Zaplana sempre havia eixint indemne de totes les investigacions.

Telefònica suspèn la relació laboral amb Zaplana

Des que va deixar la política fa deu anys, Eduardo Zaplana estava vinculat laboralment amb Telefónica. L’empresa ha fet públic un comunicat en el que assenyala que “suspèn amb caràcter immediat la relació laboral que, a l’àrea d’Assumptes Públics, que manté amb Eduardo Zaplana a l’espera de conèixer més detalls respecte la seua situació.

La detenció de Zaplana ha provocat una allau de declaracions polítiques: