La gestió econòmica de Vox està sent qüestionada a partir d’una fosca operació que ha servit per traspassar el febrer de l’any passat dos milions d’euros a la fundació del partit, Disenso, una plataforma que l'organització de Santiago Abascal utilitza per aterrar a l’Amèrica Llatina. Segons publica aquest dissabte el diari El País, Disenso s’ha convertit en un instrument de gran potència per guanyar pes a Llatinoamèrica. Aquest traspàs de fons, segons el rotatiu madrileny, s’hauria fet sense informar degudament als afiliats al partit.

Tot i que la donació suposaria un 20% dels diners que hi havia a la caixa del partit (10,2 milions d’euros), en l’assemblea anual que es va fer poc després de l’operació no se’n va informar. Així mateix, el moviment tampoc constava en els comptes anuals del 2021, aprovats pels afiliats de forma telemàtica. El País afirma que només hi havia una al·lusió discreta en el darrer paràgraf, entre els objectius per al 2022: “Consolidar la despesa en la promoció de principis i valors a través de la Fundació Disenso”.

D’acord amb les dades que aporta el diari, el superàvit del partit el 2021 va ser de només 187.679 euros, que contrasta amb els 5,9 milions de l’any anterior. Quatre mesos després de l’assemblea, en ple estiu, Vox va penjar a la seva web els pressupostos del 2022, on constava una partida de despesa de 2,5 milions en qualitat d’“aportació a entitats vinculades”, sense especificar. Segons El País, per saber de què es tracta els afiliats del partit hauran d’esperar a l’assemblea anual del partit que està prevista per l’abril, que podria endarrerir-se a causa de la campanya electoral.

En menys de dos anys, Vox ja hauria entregat a Disenso la suma de 4,9 milions, incloent-hi els dos milions ja mencionats. Els comptes del partit i la fundació són fiscalitzats pel Tribunal de Comptes, però tenen personalitat jurídica diferent. Tot i que Abascal és president de Vox i també de Disenso, estatutàriament el president de Vox no té per què ser el president de Disenso. O sigui, Abascal presideix Disenso a títol personal i seguiria presidint-lo tot i que deixés de ser president del partit.

Abascal, blindat a la presidència de la fundació

Vox, partit fundador de Disenso, va nomenar Abascal, el seu assessor, Kiko Méndez Monasterio i l’eurodiputat Hermann Tertsch com a patrons amb caràcter vitalici. La composició del patronat i la renovació de la presidència tampoc és del tot transparent, segons El País. De fet, els estatuts de la fundació no estan disponibles a la pàgina web. El diari explica que, un cop nomenats, són els membres del patronat els que designen els nous patrons, escullen el president entre ells i poden reelegir-se ells mateixos per temps indefinit. Abascal podria ser destituït com a president de Vox i el seu successor no tindria forma de rellevar-lo al capdavant de Disenso si ell no dimitís.