La suspensió de la declaració d'independència per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha caigut com una galleda d'aigua freda a la concentració de suport al Govern i al Parlament que hi havia al passeig Lluís Companys.

Els aplaudiments d'uns minuts abans han deixat pas a cares llargues. Hi ha hagut algunes manifestacions de descontentament aïllades, però la major part de la gent ha optat per marxar cap a casa en començar el torn d'Inés Arrimadas. No hi ha hagut celebració, ni crits d'independència, ni declaracions de suport al President...

Els crits d'independència que havien dominat fins 10 minuts abans s'han acabat de cop. I la gent, en petits grups, mentre sortien cap a l'estació de metro, comentaven la jugada. Molts d'ells se sentien frustrats. Els més optimistes preveien que el conflicte s'eternitzaria mentre que d'altres el donaven per perdut. El canvi de felicitats a tristesa a les cares dels assistents ha estat especialment visible.

Al Passeig Lluís Companys ha quedat una cinquena part de la gent que hi havia uns minuts abans. Un públic que ha xiulat els discursos dels polítics unionistes com el líder del PP, Xavier García Albiol, però que no han mostrat especial entusiasme davant la resta d'activitat parlamentària. Els elogis d'Albiol a la Guàrdia Civil i a la Policia espanyola i les referències a la "nació espanyola" com "la més antiga del món" s'han pres com una autèntica provocació i han despertat una onada de furor.

Els tractors, que havien aparcat al passeig al principi de la tarda, també han marxat després de la intervenció de Puigdemont pitant i amb crits d'independència.. Aquesta ha estat l'únic moment en què s'ha recuperat l'entusiasme.