Dolores Delgado li ha tocat fer balanç de la tasca de la Fiscalia espanyola durant l'any 2019. Gran part del protagonisme va tenir-lo el judici als presos polítics catalans, i la fiscal general de l'Estat l'ha hagut d'abordar. Hi ha passat de puntetes, però l'exministra de Pedro Sánchez ha tancat files amb la judicatura espanyola. El procés judicial del procés, ha defensat, va ser un exemple de "normalitat institucional" i aplicació de la "legalitat". Ha subratllat que van comptar amb totes les garanties i que la vista oral va ser retransmesa íntegrament per streaming

Delgado ha presentar la memòria del 2019 en l'acte solemne d'obertura de l'any judicial, presidit com marca el protocol pel rei Felip VI. El monarca només ha intervingut per a moderar l'acte, sense pronunciar cap discurs. L'exdirigent socialista ha remarcat que el judici va comptar amb "la garantia de la publicitat reforçada" per la seva retransmissió. No ha fet cap objecció a la sentència que va condemnar per delicte de sedició i per un delicte agreujat de malversació de cabals públics.

En aquest sentit, i per a concloure la referència al judici del procés, la fiscal general de l'Estat ha subratllat que "culmina així un procés penal d’especial transcendència a tots els nivells, on els diferents operadors jurídics implicats han donat exemple de normalitat institucional i compromís amb el deure i la legalitat”, ha conclòs.

Delgado ha centrat part del seu discurs en el coronavirus i les seves conseqüències. "Els familiars i amics dels morts van ser els primers en oferir-nos un testimoni de valentia i de dignitat, però no han estat els únics. La ciutadania espanyola ha estat un exemple, malgrat les dificultats", ha sostingut. Ha subratllat que durant el confinament i la desescalada "els fiscals han continuat complint amb el seu deure, acudint quan era precís als serveis de guàrdia o teletreballant des de casa seva".

El Rei amb el pare fugit

Unes desenes de persones s'han acostat aquest migdia davant del Tribunal Suprem per llançar visques al Rei des de la distància. Felip VI, com marca el protocol, era l'encarregat de presidir l'acte d'obertura de l'any judicial, malgrat no pronunciar-hi cap discurs. Són els fiscals del mateix Tribunal Suprem els qui mantenen una investigació oberta per a delimitar les activitats il·lícites del seu pare, Joan Carles I, i si es veuen o no protegides per la immunitat quan era cap d'Estat. El rei emèrit no es trobava avui al Suprem, sinó a milers de quilòmetres de distància, als Emirats Àrabs Units, on ha fugit.