El Defensor del Poble obrirà una investigació sobre el cas d'espionatge a més de 60 independentistes, conegut com el CatalanGate, per mitjà de l'eina de programari Pegasus, ha informat aquest diumenge a Efe aquesta institució.

L'oficina del Defensor "està analitzant les informacions sobre una eventual utilització inadequada de les eines de programari Pegasus que hagin pogut posar en risc l'exercici de drets fonamentals, en particular els relacionats amb el dret a la privadesa", ha explicat la font.

La institució, que actua en qualitat d'alt comissionat de les Corts Generals per a la defensa dels drets constitucionals "recaptarà les dades precises per obrir una actuació d'ofici a fi de contribuir al bon funcionament institucional i vetllar pel respecte dels drets fonamentals reconeguts a la Constitució", ha indicat.

La decisió del Defensor del Poble s'ha donat a conèixer mentre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, es reunien al Palau de la Generalitat per tractar de rebaixar la tensió per aquesta denúncia d'espionatge.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa ha expressat la seva "total satisfacció" davant de la decisió del Defensor del Poble d'obrir una investigació sobre el CatalanGate, ja que assegura que confirmarà que el Centre Nacional Intel·ligència (CNI) ha actuat conforme a la llei.

Reunió Vilagrà-Bolaños

Al final de la reunió, Bolaños i Vilagrà compareixeran davant els mitjans de comunicació, per separat, per donar explicacions dels assumptes tractats. Segons fonts del govern central, és "molt important" seguir mantenint la mateixa voluntat de diàleg que s'ha anat practicant fins ara amb el Govern des que Sánchez és president.

Fonts de la Generalitat assenyalen que en la trobada Vilagrà reclamarà "explicacions clares" sobre el cas i insistirà que cal "assumir responsabilitats". La reunió entre Bolaños i Vilagrà, segons les mateixes fonts, "no substitueix" la conversa que Aragonès espera mantenir en els pròxims dies amb Sánchez. 

Una reunió que no ha estat una reunió normal. Segons s'ha pogut saber, ha començat uns 40 minuts tard i ja fa unes dues hores que estan reunits. Només entrar al despatx, han deixat els mòbils a l'entrada. L'estètica no ha estat tampoc l'habitual de les reunions entre governs. Escenogràficament parlant, s'han reunit en una taula més aviat llarga i en una sala freda. El que es vol en aquesta reunió és que s'investigui el cas d'espionatge i es depurin responsabilitats. 

 

Imatge principal: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Congrés aquesta setmana / Efe