"Constituïm la República catalana com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social". Aquesta és la fórmula que s'utilitza en la declaració d'independència que han signat els diputats dels grups parlamentaris de JxSí i la CUP a l'auditori del Parlament, amb el president, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el Govern al capdavant.

El document té quatre pàgines i, sota l’escut del Parlament, l’encapçala el títol Declaració dels representants de CatalunyaEl text arrenca dirigint-se “al poble de Catalunya i a tots els pobles del món”. L'han signat, un a un, els parlamentaris a mida que els diputats Lluís Llach i Teresa Vallverdú han anat llegint el seus noms, començant pel president i el vicepresident, Oriol Junqueras.

El document, que insta el Govern de la Generalitat a fer possible la plena efectivitat de la declaració d’independència, disposa l’entrada en vigor de la llei de Transitorietat i engega el procés constituent participatiu; afirma la voluntat d’obrir negociacions amb l’Estat que “hauran de ser necessàriament en peu d’igualtat”; posa en coneixement de la comunitat internacional i la UE la constitució de la República catalana i la proposta de negociacions amb l’Estat.

Un cop els diputats han completat la signatura del document, el president de JxSí, Lluís Corominas, la diputada de la CUP Anna Gabriel, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, i la també diputada de la CUP Mireia Boya l'han llegit davant els presents.

El document, apel·la a la comunitat internacional a intervenir per aturar “la violació dels drets civils i polítics en curs” i a fer el seguiment del procés negociador amb l'Estat espanyol, i subratlla la voluntat inequívoca de Catalunya d’integrar-se tan ràpidament com sigui possible a la comunitat internacional.

“Fem una crida a tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes de la República catalana a fer-nos dignes de la llibertat que ens hem donat i a construir un Estat que tradueixi en acció i conducta les inspiracions col·lectives”, conclou el text.