El Congrés dels Diputats ha publicat aquest divendres les declaracions de béns i rendes de gairebé tots els diputats i són pràcticament les mateixes que les de fa uns mesos, encara que amb algunes novetats, com l'estalvi generat per Santiago Abascal o els nous cotxes de Pablo Iglesias i Marcos de Quinto. La comparativa entre les declaracions que van presentar els diputats electes després dels comicis del 28 d'abril i les que acaben de publicar-se (obligatori després de les eleccions del 10 N) llança algunes diferències.

Així, el president en funcions, líder del PSOE i guanyador de les eleccions, Pedro Sánchez, ha aconseguit augmentar els diners en els seus comptes corrents en alguna cosa més de 3.000 euros: dels 40.470 que tenia als 43.956 que té. La cotització de les seves accions ha baixat lleument, uns 1.000 euros, així com el deute de les seves hipoteques, com és lògic després del pas dels mesos.

Si a Sánchez li ha minvat el valor de les seves accions, al líder del PP, Pablo Casado, l'ha succeït el contrari: en la declaració de maig el seu valor era de 18.923 euros, però ara és de 19.786.

El nou cotxe d'Iglesias

Una de les novetats més cridaneres apareix en la declaració del líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, ja que els diners que tenia dipositats en els seus "comptes individuals" han baixat considerablement. Fa uns mesos guardava estalviats gairebé 23.000 euros, i ara figuren 6.541 euros.

La resposta al per què d'aquesta caiguda es troba al capítol de "vehicles, embarcacions i aeronaus", ja que la moto que va comprar el 2012 està ara acompanyada per un turisme adquirit aquest any, no consta quin model. En la declaració de maig va incloure un turisme també, però matriculat el 2017. Fonts de l'entorn de Iglesias han confirmat a Efe aquest canvi de vehicle per "raons familiars".

Els moviments de De Quinto

El diputat de Cs Marcos de Quinto, el que més renda i patrimoni va declarar després de les eleccions del 28 A, també ha ensenyat un canvi en les seves propietats. Al maig va declarar dos Porsches 911, un de comprat en 1999 i un altre el 2018; dues motos Harley Davidson, de 2007 i 2017; un VW Polo, un Citröen, cinc motos, un quad, un veler i cinc vehicles de camp a nom de les seves societats. Al novembre ha declarat el mateix, però ja no figura la Harley de 2017, sinó un Toyota Land Cruiser adquirit aquest any.

La seva declaració mostra novetats al capítol de les accions que posseeix en diverses societats: les de l'empresa de la qual té el cent per cent, "Quintvs SL", es valoraven en 765.196 euros fa uns mesos, i ara aquesta cotització, en referència de 2018, assoleix els 1,8 milions. Durant aquest any ha aconseguit a més l'1,5 per cent de les accions d'"una start-up tecnològica", el valor de la qual s'ha xifrat en els 60.000 euros. Manté el seu ampli patrimoni immobiliari i de lloguer, com un xalet a Madrid, un altre a Màlaga, un apartament a Nova York i un pis a Lisboa.

L'estalvi d'Abascal

El president de Vox, Santiago Abascal, tenia al banc, al maig, més de 13.300 euros i ara en té 44.143, molt més que el que declara el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, qui conserva en dos comptes de la Caixa d'Enginyers 7,15 euros. La remuneració del Congrés és de 85.719 euros, segons publica.

Una de les novetats d'aquesta XIV legislatura és Íñigo Errejón, que declara unes retribucions dineràries de 44.403 euros. El seu estalvi al banc ascendeix a poc més de 36.000 euros.