La tensió de la campanya s'ha condensat aquesta nit al plató de TV3, on els candidats del 21-D han confrontat de manera descarnada els seus arguments de campanya. Ningú no s'ha molestat a dissimular: Una campanya extraordinària amb candidats a la presó i a l'exili s'ha traduït amb l'alt voltatge del debat de la televisió pública, on els retrets i sarcasmes han volat sense contemplacions. No hi ha hagut, però, novetats. Mentre la cursa electoral avança amb una pugna intensa pel lideratge, els partits no han volgut cometre errors i el debat s'ha convertit en una repetició dels arguments ja sentits aquests catorze dies transcorreguts de la campanya. 

El director de la cadena, Vicent Sanchis, s'ha encarregat de moderar el debat amb màniga ampla i evitant encotillar les intervencions. Això, però, ha provocat moments en què els candidats es trepitjaven els uns als altres en un autèntic i desendreçat galliner.

El primer bloc del debat, Què ha passat? Com hem arribat fins aquí?s'ha convertit en tota una pista d'aterratge per als retrets dels uns i els altres. "Avui Oriol Junqueras no pot estar com la resta de candidats", ha deixat anar només començar la republicana Marta Rovira, que ha convertit el seu vestuari, americana gris, camisa groga i un llaç groc a la solapa, en una denúncia per la situació dels presos.

El toc d'atenció de Rovira ha seguit al primer posicionament de Jordi Turull, de JuntsxCat, que ha denunciat que "Catalunya té un Estat que li va a la contra i els catalans estem per pagar i callar". Americana fosca, camisa, corbata i llaç groc a la solapa, les intervencions de Turull han estat també una denúncia constant de la repressió de l'Estat contra l'independentisme.

Els projectils s'han disparat amb tanta intensitat ja des de primer moment que fins i tot el moderador, Vicent Sanchis, ha rebut amb la primera intervenció del popular Xavier García Albiol, que ha denunciat que el problema és que durant anys una part del país, on ha inclòs el periodista, s'ha dedicat a escalfar la societat a Catalunya. L'intent del popular per marcar el territori al valencià no ha encongit el responsable de la cadena: "Avui el debat els correspon a vostès", li ha replicat.

També la primer enganxada l'ha provocat Albiol exhibint un tuit del diputat del PDeCAT Carles Campuzano en què es defensava l'actuació de la justícia espanyola i que ha deixat al descobert la profunditat de la ferida política que travessa el Parlament: "Vostè em fa una pregunta que la meva llibertat provisional no em permet contestar com jo voldria", ha retret Turull que fins fa dos dilluns va estar tancat a la presó d'Estremera on ha passat 32 dies.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que pugna per fer-se amb la primera posició en la cursa electoral, s'ha situat immediatament en una estratègia de crítica contra l'independentisme, però sense deixar de denunciar errors de l'executiu de Mariano Rajoy. Ha optat pel sarcasme per desqualificar els independentistes als quals els ha diagnosticat un "conflicte amb la realitat". "Què es pot esperar d'una gent que diu que viu en una República!", ha ironitzat la líder taronja, que anava vestida amb ameriana blava i brusa blanca, i que a mida que avançava la nit feia cada cop més evident el constipat de campanya.

Malgrat tot, Arrimadas ha interromput repetidament el discurs de la resta d'intervencions, rondinant per sota el nas amb una irònica cantarella de l'"Espanya ens roba" a les crítiques dels independentistes pel tracte rebut de l'Estat i trepitjant constantment les intervencions de la republicana Marta Rovira. El duel personal entre Rovira i Arrimadas ha provocat que la republicana instés la líder de Ciutadans a "no parlar de Junqueras". "No es torni a posar a la boca el que diu el senyor Junqueras", ha exigit alhora que instava els unionistes a explicar quina mena de Govern volen construir —"li donaran a Borrell el departament de desinfeccions?", ha interrogat.

També el comú Xavier Domènech ha volgut dipositar el seu discurs entre la crítica al PP —ha recordat la denúncia del seu partit contra el 155— i la denúncia de "falta de transparència i d'honestedat" dels independentistes. Fins i tot els ha reclamat un "principi de realitat per restaurar el futur", la qual cosa ha provocat una enganxada amb Turull que Xavier García Albiol contemplava amb un somriure. Domènech, americana i camisa, s'ha esgargamellat a intentar explicar el posicionament de la seva candidatura en relació amb el procés. 

La conciència crítica del comú Domènech ha estat el cupaire Carles Riera, que ha denunciat que tot comença amb un "cop d'Estat" del govern del PP que pretén imposar l'autoritarisme davant d'un gest de democràcia de Catalunya. Amb americana marró, camisa grisa i llaç groc a la solapa, Riera ha desmuntat la imatge de la samarreta cupaire, i ha deixat clar l'objectiu de la seva candidatura: "Restituir la República i investir el Govern més adequat per fer-ho". Ha advertit que la CUP no acceptarà "acotar el cap davant el 155" i que només es podrà restituir la República per la via unilateral.

El socialista Miquel Iceta, tot i insistir que no pensa governar amb els independentistes, ha intentat no quedar engolit amb les seves crítiques contra el procés per la virulència d'Arrimadas i Albiol, fins i tot ha desqualificat per excessives les mesures d'empresonament contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Iceta, amb americana fosca, camisa blau cel i corbata blava, ha optat per concentrar els atacs més en els problemes de la gestió que en el procés en si. "Hem de prefigurar un futur en què malgrat les diferències que hi haurà governi qui governi ha de mirar de trobar la reconciliació", ha reclamat el socialista. Finalment, però, també l'estratègia del candidat del PSC ha saltat pels aires en el darrer tram del debat, quan s'ha sumat a l'espiral de crítiques —i crits.

No obstant això, Albiol no ha desaprofitat la seva crida a la reconciliació per interrogar-lo sobre si tiraria endavant la seva proposta d'indult als independentistes encausats, mentre Turull reclamava: "Menys indult i més democràcia".

Aquesta ha estat la dinàmica que s'ha anat trenant en els diferents capítols del debat al llarg de dues hores llargues d'intercanvi de posicionaments. La mateixa tensió, els mateixos arguments. Tant se val si es tractava del procés, com el programa o els pactes posteletorals. La tensió no s'ha rebaixat en cap moment. I la cursa electoral viu les darreres hores sense novetats.