Crits, tensió i picabaralles. Aquest ha estat el clima que ha imperat a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, que ha debatut aquest dimecres el polèmic informe de la missió d'eurodiputats hostils a la immersió lingüística a Catalunya, on exigeixen equivalència amb el castellà i denuncia casos d'"exclusió social, intimidació i bullying contra nens i pares" que advoquen per disposar de més hores lectives de castellà a les escoles. L'inici de la sessió ha estat marcat per la petició de diversos eurodiputats, adscrits a grups com els socialistes, els verds o l'esquerra, d'ajornar el debat a una propera reunió d'aquest òrgan, davant el fet que van rebre l'informe el dimarts a les quatre de la tarda i només en anglès.

Aquests parlamentaris han denunciat la "parcialitat" de la presidenta de la Comissió, Dolors Montserrat, i han considerat que és un "escàndol" que "es conculqui el dret dels eurodiputats a treballar en la seva llengua" i, a més, tenint en compte que es tracta d'un debat sobre multilingüisme. Montserrat ha fet cas omís a aquestes peticions i ha afirmat que les peticions per canviar l'ordre del dia s'han de comunicar formalment 24 hores abans de la reunió, qüestió que ha estat rebatuda pels europarlamentaris, que han recordat que l'informe l'han rebut fa menys de 24 hores. De fet, els qui defensaven ajornar aquest debat han denunciat que, després de diversos minuts de discussió, s'han anat incorporant a la sessió diversos diputats del PP per pressionar els assistents i que aquest punt prosperés. Ja durant el debat, els partits independentistes, els socialistes, els verds o l'esquerra europea han denunciat la "instrumentalització" de la comissió per part de Dolors Montserrat i la "manca d'imparcialitat" de la missió enviada a Catalunya els dies 18, 19 i 20 de desembre per estar només formada per diputats de la dreta i l'extrema dreta —els grups dels populars, liberals i conservadors, capitanejats per PP, Ciutadans i Vox.

 

ERC hi veu un "xou mediàtic" i Junts alerta que "sense la immersió, el català retrocedirà de manera irreversible"

Al llarg del debat, han intervingut els diputats d'ERC i Junts, Diana Riba i Toni Comín. Riba ha lamentat el "xou mediàtic" viscut durant la Comissió, amb diversos moments esperpèntics, i ha clamat contra la "utilització del comitè per a la campanya política" de la dreta i l'extrema dreta: "Qui va fer la petició d'aquesta missió és una persona propera a Dolors Montserrat i va anar a les llistes del PP a Catalunya". La republicana ha afegit que la Comissió Europea va deixar clar l'any 2017 que ells no tenen competències per obrir aquesta missió i ha exigit explicacions als populars, Vox i Ciutadans per "instrumentalitzar" la Comissió de Peticions i per "faltar el respecte a tots els europeus". Al seu torn, Toni Comín ha carregat contra Montserrat per "danyar la reputació i contribuir al desprestigi de la Comissió" i li ha demanat més "imparcialitat". L'eurodiputat de Junts s'ha regirat contra l'informe, ja que ha manifestat que "tots els estudis confirmen que la llengua catalana està en retrocés". En aquest sentit, ha alertat que "sense la immersió, el català retrocedirà de manera irreversible" i ha criticat els qui "fan veure que defensen el bilingüisme": "En realitat, el que volen és que la societat catalana sigui monolingüe".

L'eurodiputada de la missió que es desmarca dels seus companys i denuncia "interessos personals"

Al llarg del debat, han intervingut tres dels eurodiputats que van formar part de la missió contrària a la llengua catalana. Primer ha parlat la presidenta d'aquesta missió, l'eurodiputada d'Estònia, Yana Toom (del grup dels liberals), que ha recalcat les principals conclusions de l'informe i ha demanat "més protecció" per a les famílies que desitgen més castellà a les escoles i mesures contra "qualsevol discurs de l'odi". Segons Toom, la situació actual del sistema educatiu a Catalunya "va en contra de la inclusió i dels drets" dels estudiants que volen més castellà. Al seu torn, el també membre de la missió, el popular alemany Peter Jahr, ha demanat aplicar la sentència del 25% de castellà.

En canvi, qui s'ha desmarcat de les conclusions dels seus companys de comitè és la italiana Maria Angela Danzi, no adscrita a cap grup i membre del Moviment 5 Estrelles. Danzi ha acusat la missió de "manca d'imparcialitat" per no incorporar membres del grup dels verds o dels socialistes i ha apuntat a "interessos personals": "A mi em van ensenyar que, quan hi ha un interès personal, existeix l'obligatorietat de l'abstenció, i hi ha hagut una clara instrumentalització d'aquesta qüestió". L'europarlamentària italiana ha assenyalat que el gran problema d'Espanya és que no s'ha renovat el Poder Judicial, ha destacat que no comparteix "diverses de les conclusions de l'informe" i ha puntualitzat que "una sentència judicial per a un únic alumne pot augmentar el nivell d'hostilitat si implica canviar tot el programa didàctic".

Des dels socialistes, l'eurodiputada Cristina Maestre ha qualificat de "falta de respecte" que l'informe es filtrés abans als mitjans de comunicació i que el rebessin amb tant retard els membres del Parlament Europeu. Sobre la missió, Maestre ha recordat que el seu grup no hi ha participat perquè no hi havia "un mínim compliment de les normes". Pel que fa a la posició del PSOE, ha destacat que ells abanderen el "compliment de les sentències judicials", però que resulta "incomprensible" que la Comissió Europea hagi de dir a un estat membre "què ha de fer sobre una competència exclusiva seva" com és la llengua: "Estan fent el préssec una vegada més sense respectar els tractats". Esther Sanz, de Podemos, ha destacat que el català es troba entre les "minories lingüístiques i culturals" a Europa i ha criticat que la missió volgués un titular que digui que el "castellà corre perill a Catalunya": "És fals i és una vergonya. En els darrers 15 anys, de fet, l'ús del castellà ha augmentat a Catalunya". En l'altre extrem, la diputada de Ciutadans, Maite Pagazaurtundúa, ha sostingut que ells volen un "sistema bilingüe i equilibrat", mentre que Jorge Buxadé (Vox) ha afirmat que la immersió és "un model d'apartheid lingüístic".

Amb aquest primer debat, s'ha obert un període per presentar esmenes a l'informe fins a l'1 de març i la votació final es farà el 19 del mateix mes. Davant les queixes pel fet que l'informe només estigués disponible en anglès, Dolors Montserrat s'ha defensat assegurant que aquest dijous ja estarà disponible en castellà, alemany i polonès, i que el dia 27 ho estarà en tots els idiomes oficials de la Unió Europea.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!