El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, i el primer ministre flamenc, Geert Bourgeois, del partit nacionalista N-VA, han protagonitzat aquesta tarda un cara a cara que s'ha endurit especialment quan ha arribat el moment d'opinar sobre el cas de Catalunya.

En el marc d'una ronda de diàlegs entre líders europeus a Lovaina, Timmermans ha reconegut que Espanya "va cometre errors" durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre. "Òbviament, va cometre errors utilitzant la violència, cosa que no haurien d'haver fet", ha assegurat, tot i que ha exculpat el govern espanyol donant per fet que els errors "ja han estat reconeguts".

A continuació, ha defensat Espanya com un "Estat de Dret" en el qual "es pot no estar d'acord amb les lleis, però no es poden violar". En aquest sentit, ha assenyalat el referèndum com una violació d'aquestes lleis, també "condemnat per Europa". 

Per la seva banda, Bourgeois s'ha mostrat contrari a aquesta versió dels fets i ha recordat la dura repressió que ha exercit Espanya contra el procés independentista. Bourgeois ha criticat que hi hagi "polítics a la presó o que viuen a l'exili a l'estranger" perquè estan acusats del "delicte medieval de rebel·lió". Aquest escenari demostra que "hi ha grans problemes", ha afegit.

El primer ministre també ha aprofitat per exigir al vicepresident de la Comissió Europea que aquest organisme prengui mesures "per restablir la democràcia catalana".

L'acte ha tingut lloc davant de dos centenars d'assistents que han preguntat especialment pel cas català.