El ministre d'Educació i Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest dimarts que els drets dels parlants d'aranès estan "ben garantits" i ha dit que l'únic risc que tenen, després de nevar dos dies, és que es produeixi alguna allau.

"Compte amb les allaus, que són perilloses!", ha afirmat el ministre en resposta a una pregunta de la senadora d'ERC, Anna Azamar, sobre les accions del Govern espanyol per garantir els drets dels parlants d'aranès, Méndez de Vigo ha assenyalat que estan ja garantits de manera adequada "dins del marc constitucional".

Així, ha recordat la recent sentència del Tribunal Constitucional que ha anul·lat la consideració de preferent que la llei del 2010 del Parlament atorgava a l'ús de l'occità a la pirinenca Val d'Aran davant del castellà i el català, ja que la cooficialitat "ha d'estar subjecta a equilibri".

En tot cas, una llei del Parlament de Catalunya del 2015 protegeix la identitat i la cultura aranesa, en la qual es reconeix la realitat nacional occitana de la Vall d'Aran, "únic territori que té reconegut el dret de decidir el seu futur", ha puntualitzat el ministre.

La senadora d'ERC ha considerat que els parlants d'aranès tenen menys drets que els parlants d'altres llengües, perquè no poden usar-la en tots els àmbits, com en presentar la declaració de la renda, i ha assegurat que "els diferents Governs del PP i el PSOE han ignorat la llengua occitana".

Segons el seu parer, el Govern espanyol "s'atrinxera" en la castellanització de l'Estat i es nega a construir un espai de convivència amb les altres llengües. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat