La data de la sentència del judici al procés independentista és una incògnita, amb un ventall de possibilitats que van des d’avui mateix fins a mitjans d’octubre, tot i que també es podria perllongar més enllà. Tot plegat fa que s’hagi convertit en una serp d’estiu on sembla que tothom hi diu la seva, i si fa pocs dies recordàvem que Marchena estaria disposat a jugar una carta amagada, la de publicar la sentència aquest mateix agost amb la intenció de minimitzar les reaccions, aquest divendres s’apunta a tot el contrari, que no hi haurà sentència fins octubre.

La data suposadament límit és el 16 d’octubre, que és quan Jordi Cuixart i Jordi Sànchez arribaran als dos anys en presó preventiva, el límit fixat per la llei -que de tota manera, es pot prorrogar-. A més, dos dies abans, el 14 d’octubre, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha convocat la vista on preveu pronunciar-se per la qüestió prejudicial sobre la immunitat de Junqueras. Per això, segons avança avui El Confidencial, El Tribunal Suprem té la intenció d’esgotar el termini i no fer pública la seva decisió fins a l’octubre, concretament la primera quinzena, per evitar les dates límit de la meitat de mes.

El motiu, segons l’esmentat mitjà, és el de no interferir en una eventual investidura del president del govern espanyol, que hauria de tenir lloc com a molt tard el 23 de setembre, dia en el que quedaran fixades noves eleccions legislatives de forma automàtica si no s’arriba a investir cap candidat.

En tot cas, si el Suprem decideix endarrerir la publicació de la sentència precisament per no interferir en la investidura i en el posicionament que podrien prendre les partits independentistes catalans, la paradoxa és que això no impedirà que ERC i JxCAT prenguin una decisió basant-se en les expectatives que puguin tenir sobre la mateixa sentència. Vaja, que el Suprem interferirà sí o sí, ja sigui per activa o per passiva. L’única opció de Marchena sembla ser la de triar entre fer-ho explícitament, avançant-la, o implícitament, retardant-la. Al capdavall, es tracta d’un judici polític, amb conseqüències polítiques.

El mitjà citat apunta que dictar sentència abans de l’eventual investidura influiria també en el posicionament de Podemos.