L'assagista belga-italià Daniel Salvatore Schiffer ha manifestat avui en un article al diari belga Le Soir, que el cas judicial del president Carles Puigdemont serà "una qüestió fonamental per a la credibilitat i el futur d'Europa". Al seu entendre, el refugi de Puigdemont a Bèlgica posa de manifest un nou tipus de refugiat polític, el d'un europeu que busca refugi "al cor d'Europa". Considera que això portarà a aclarir si Europa respon a les raons d'Estat, o bé als valors que representa, "la democràcia i la inspiració en els drets de l'home".

Schiffer afegeix que en el cas que Bèlgica denegués l'acollida a Puigdemont seria "contradictori i també xocant i absurd", tenint en compte els principis que inspiren la UE. Afegeix que ell no es pronuncia sobre la independència o no de Catalunya, i que més aviat creu en l'unionisme, però considera que la repressió policial per intentar impedir el referèndum de l'1 d'Octubre va ser d'una "brutalitat injustificable per a qualsevol democràcia digna d'aquest nom". 

Schiffer també critica durament l'aplicació del 155: "Pretendre resoldre aquesta crisi hispano-catalana suprimint, a través de l'article 155, l'autonomia de Catalunya, i situant-la així sota la supervisió del govern central, fins al punt d'emmordassar la premsa, empresonar els seus dirigents i destituir el president, està demostrant ser un acte de repressió sòcio-político-ideològica per part de Madrid, amb un aspecte expeditiu, igualment perillós". Adverteix que aquesta mena de fets sovint han portat violència al cap de 10 anys.