“Estem iniciant el camí de l’any 78”. Així ho ha advertit aquest dilluns a la tarda el diputat de la CUP, Vidal Aragonés, després de la reunió entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez. En aquest sentit, els anticapitalistes han denunciat la voluntat “compartida” de voler “tancar per dalt” el que el poble “va obrir per baix l’1-O”. Ha avisat contra un “pacte d’elits perquè no canviï res”, que ha equiparat amb la Transició.

En aquest punt, Vidal Aragonés ha insistit que, sense una voluntat “compartida” entre les dues parts, aquest tancament no seria possible. “En els propers mesos ens hauran de demostrar si ens equivoquem”, ha assegurat. Ha lamentat que no n’hi ha prou “no renunciant” a la via unilateral per part de Torra, sinó que calen fets. Ha descrit la trobada a la Moncloa “com a dos monòlegs, no com a un diàleg real”.

El diputat cupaire ha fet referència als diversos punts plantejats pel president Torra, als quals “ha rebut la mateixa resposta que del govern del PP”. Sobre el president Carles Puigdemont, Aragonés ha recordat que és a l’exili per una “actuació de l’Estat espanyol que no ha minvat”. Per altra banda, també ha negat el “reconeixement mutu”, perquè l’ha tractat com un altre president de comunitat autònoma.

Pel que fa al dret a l’autodeterminació, Aragonés ha volgut posar en evidència que el govern espanyol “tanca qualsevol possibilitat”. També pel que fa als presos polítics i exiliats, que ha lamentat que no són reconeguts per l’executiu de Pedro Sánchez. Sobre les lleis suspeses pel TC, ha assenyalat que només s'ha parlat de tres d'elles.

“No tenim cap element que s’estigui acabant l’ofensiva, sinó més aviat el contrari”, ha advertit. “Per què el president Quim Torra caracteritza de molt positiva la reunió?”, ha preguntat el diputat anticapitalista, que ha insistit: “En tots els punts ha rebut exactament la mateixa resposta que el govern del PP”.