JxCat, ERC i els comuns han expressat aquest divendres la seva voluntat d'acabar amb el 155 i formar Govern. Així ho han votat aquest divendres a través d'una proposta de resolució presentada per Esquerra de la que la CUP s'ha desmarcat en considerar que el text no feia referència a la "voluntat expressada l'1 d'octubre". La proposta també exigia l'alliberament "immediat" dels presos i el retorn dels exiliats, al que la CUP sí que hi ha votat a favor juntament amb JxCat, ERC, els comuns.

La proposta de resolució d'ERC, que ha quedat aprovada en el seu conjunt, demana l’alliberament immediat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, així com també la voluntat de recuperar urgentment les institucions i acabar amb el 155. A més, també denuncia la vulneració de drets i “l’abús i la desproporció d’actuacions policials i d’acusacions administratives i penals per tal de perseguir i criminalitzar la dissidència política”. També fa una defensa a la llibertat d’expressió i manifestació, a més de donar suport a les iniciatives jurídiques iniciades pel Parlament contra aquesta situació. 

La CUP ha aprovat diversos punts de la proposta, però ha votat en contra en el punt de la formació de Govern perquè el text no feia referència de l'1 d'octubre i perquè els republicans han rebutjat les seves esmenes. Durant el debat de la proposta de resolució, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez i la republicana Anna Caula han protagonitzat una enganxada quan la cupaire ha acusat ERC de ser autonomista i ha criticat que Caula estigués rient des del seu escó, un extrem que la republicana ha negat.

CUP Parlament Robeto Lázaro

En el torn de rèplica, Caula ha volgut tornar a estendre la mà a la CUP i ha defensat que el "compromís" dels republicans amb l'autodeterminació. A més, la diputada d'ERC ha defensat el paper del seu partit en permetre que es pogués realitzar l'1-O. Sànchez li ha contestat que l'1-O no va ser dels polítics sinó "de la gent". 

Unanimitat pel rebuig a la violència

Tot i els retrets constants durant el debat, la proposta d'ERC també ha servit perquè la cambra, unànimement, hagi rebutjat la violència i hagi fet una "defensa de l'actuació i canalització de les reivindicacions polítiques per vies democràtiques i pacífiques". A més, els socialistes també s'han sumat en el punt en què es defensava "la llibertat d'expressió, de manifestació, de reunió, de participació i associació, així com amb la lluita de la no-violència". 

Aquest ampli consens, però, no ha evitat que Cs i PP hagin criticat durament els independentistes, als que han acusat de viure a "màtrix" i de tenir a tot Catalunya pendent del "messies Puigdemont" i de les seves ocurrències. Per la seva banda, el PSC ha criticat tant el govern del PP com els independentistes, acusant-los d'haver arribat fins aquí. "Tan de bo no hi hagués cap polític exiliat, però tan de bo no s'haguessin saltat l'Estatut ni haguessin fet la declaració d'independència", ha sentenciat el socialista Òscar Oreig

La diputada Elisenda Alemany, de Catalunya En Comú Podem, ha denunciat que Cs i PP són "un autèntic perill per la democràcia", però també ha criticat que JxCat i ERC continuïn "bloquejant Catalunya" sense formar Govern i han apostat per fer un front més ampli per aturar "la deriva autoritària" de l'Estat.

Finalment, els independentistes han fet ús del seu torn de paraula per tornar a denunciar la "persecució política" d'un Estat "agressiu i sense ànima" que, en paraules de la republicana Anna Caula, prioritza "la unitat de la pàtria" als "drets humans i fonamentals".