Malgrat els sobresalts de la recta final de la investidura, la CUP no serà un obstacle perquè Quim Torra sigui escollit president. En el consell polític extraordinari dels anticapitalistes, celebrat aquest diumenge a Cervera, s’ha acordat que els diputats mantindran les seves quatre abstencions. Aquest fet facilita la investidura del diputat de JxCat aquest dilluns per majoria simple. Les quatre abstencions eren imprescindibles, tenint en compte que JxCat i ERC sumen 66 escons i l’oposició, 65.

Tot i que han advertit que passaran a fer una “oposició activa”, han justificat que no bloquejaran la investidura “per la repressió i la vulneració de drets polítics i civils per part de l'estat espanyol”. L’òrgan de decisió cupaire va ser convocat divendres d’urgència després que tres assemblees territorials ho solicitessin. La decisió no s'ha pres per unanimitat, però sí per una "majoria àmplia". El resultat de la votació ha estat de 40 vots a favor de l'abstenció i 24 a favor del ‘no’.

La CUP va formular dues preguntes a la militància per decidir el sentit del vot amb vista a la investidura de Torra. La primera interpel·lava les seves bases sobre si volien facilitar o no una investidura de Torra. Si es responia afirmativament hi havia una segona pregunta, en la qual havien d'escollir si es donava llum verda amb una abstenció o amb un vot afirmatiu, és a dir, amb quatre abstencions o amb quatre sís.

Torra "es va quedar curt"

El portaveu del secretariat nacional, Lluc Salellas, ha justificat la decisió de no bloquejar la investidura per la “situació d’autèntica repressió”. No obstant això, sí que ha assenyalat que hi ha hagut un consens al voltant del diagnòstic: “La nostra militància ha valorat que tant JxCat com ERC han expressat politicament en fets una reculada del que s'havia aconseguit”. Ha lamentat que el discurs de Quim Torra aquest dissabte “es va quedar curt” i hauria d’anar “molt més enllà”. No obstant això, ha dit que van prendre nota del que sí que va dir, i lluitaran perquè no siguin "paraules que s’endugui el vent".

Per la seva banda, la diputada Maria Sirvent ha deixat clar que les abstencions “no es poden interpretar com una col·laboració o un suport al Govern”. I ha advertit: “No facilitarem la governabilitat”. En aquest sentit ha reiterat que passaran a fer una “oposició activa” perquè JxCat i ERC assumeixin el mandat de l’1-O.

La CUP també ha celebrat a Cervera una assemblea nacional estratègica, que ha debatut l'estratègia política dels anticapitalistes a mitjà i llarg termini. Ara la pròxima cita és dilluns a dos quarts d'onze, quan començarà la segona volta del debat d'investidura de Quim Torra, ara amb els vots assegurats.