La CUP ha presentat una proposta de resolució que demana que el Parlament manifesti que "fa falta garantir l'exercici del dret de manifestació especialment davant esdeveniments tan controvertits", com el Consell de Ministres a Barcelona d'aquest divendres.

Aquesta és una de les propostes, recollides per Europa Press, que han presentat els cupaires per al ple monogràfic de la Cambra sobre el 6 i el 7 de setembre del 2017, davant les mobilitzacions previstes aquest divendres contra el Consell de Ministres.

La iniciativa defensa que la sobirania i l'autodeterminació suposa garantir l'exercici de tots els drets i que "el poble és capaç de plantar cara a la repressió i la reculada de drets i llibertats" que es viu a Catalunya, per la qual cosa veuen necessari que des de les institucions es defensi i promogui el dret de manifestació.

En una altra de les propostes, la CUP vol que la Cambra catalana constati que "el referèndum té un ampli suport transversal dins de la societat catalana i és l'eina democràtica per resoldre els conflictes territorials", i que declari que el 6 i el 7 de setembre el Parlament va obeir la voluntat popular.

Així mateix, sosté que l'aplicació del 155 va evidenciar que el procés independentista "no acabarà amb un procés de la llei a la llei sinó amb un poble determinat, conscient, organitzat, mobilitzat des de l'horitzontalitat en una àmplia coalició d'activistes i d'organitzacions".

"Cap voluntat negociadora"

També han presentat una resolució que assenyala que "l'Estat no té cap voluntat negociadora en relació amb el dret a l'autodeterminació i que, sota el règim del 78, un règim oligàrquic, monàrquic, corrupte i repressiu hi ha drets fonamentals que no estan garantits".

"En aquesta situació, el Govern de la Generalitat s'ha vist desbordat i incapaç d'assumir els compromisos electorals del 21-D, de defensar i exercir els drets col·lectius del poble", afegeix.

Una de les iniciatives dels cupaires afirma que l'exercici del dret d'autodeterminació "desencadena episodis repressius" a l'Estat i que aquest any han incrementat les agressions de grups d'extrema dreta.

A més, demanen que el Parlament agraeixi les mostres de solidaritat des de l'Estat, es comprometi a aplicar tots els instruments necessaris per "fer respectar la sobirania popular" davant la investigació d'alcaldes per l'1-O, i reconegui la feina de l'expresidenta de la Cambra Carme Forcadell, de la resta de membres de la Mesa, els presos polítics i els exiliats.