“Derrotem el 155, guanyem la República”. Amb aquesta declaració d’intencions s’ha constituït aquest dimecres la Plataforma per la República, un front unitari de la CUP, Procés Constituent i Som Alternativa, el moviment creat per l’exsecretari general de Podem Albano-Dante Fachin, defenestrat per la direcció estatal. Passat l’equador de la campanya del 21-D, han decidit prémer l’accelerador: celebraran actes conjunts cada dia, fins a un total de nou, des d’aquest mateix dimecres.

La intenció és anar més enllà dels blocs. “Federalistes, confederalistes i independentistes anem de la mà perquè defensem que qualsevol unió parteix del reconeixement entre iguals i, per tant, del pas previ que representa la independència de Catalunya”, asseguren en el primer dels set punts del manifest que han presentat. “L’internacionalisme avui passa per la defensa i impuls de la República Catalana”, afegeixen en aquesta línia.

Aquest mateix dimecres al vespre hi haurà un míting a Lleida amb Bel Olid (CUP), Albano-Dante Fachin (Som Alternativa) i Jordi Rich (Procés Constituent). També hi haurà actes a Barcelona, Badalona, Mataró, Granollers, Girona, Ripollet i Sant Joan de Villatorrada. Hi participaran, entre altres, l’exdiputada de Podem Àngels Martínez, la monja Teresa Forcades o l’economista Arcadi Oliveras. Per part de la CUP hi participaran algunes de les seves cares més visibles, com les exdiputades Gabriela Serra, Mireia Boya i Mireia Vehí.  

La pretensió, però, és que vagi “molt més enllà” de les eleccions. “Presentem l’acord en el context d’una campanya electoral, però ja teníem una trajectòria de sintonies, complicitat i confluències dins i fora de les institucions”, ha assegurat Carles Riera, cap de llista de la CUP. La plataforma no és electoral, ha dit, però podria ser-ho en properes eleccions. També ha expressat la voluntat de fer “noves incorporacions”. Entre elles, els comuns o “actors d’aquest espai”, als qui “obriran les portes de bat a bat”.

Fachin ha recordat, però, que si es volen incorporar els comuns han d’assumir que “cal actuar i posar-se dempeus, sense demanar permís”, i que no hi ha espai per a les equidistàncies. “Ens emmirallem en la lliçó de l’1 d’octubre, que va ser capaç de fer treballar gent des de la pluralitat, però des de la radicalitat democràtica”, ha sostingut el líder de Som Alternativa. També ha participat en actes d’ERC, però ha matisat que aquesta plataforma és “una lectura política de fons”.

També contra el 135

En el seu cinquè punt, el manifest compartit posa de manifest la seva "oposició absoluta a l'aplicació del 155 per part del bloc PP-Cs-PSC", que ha situat Catalunya "en un clar escenari desigual on l'Estat exerceix clarament d'opressor". Per altra banda, també demanen la llibertat immediata de tots els presos polítics i el restabliment de les lleis suspeses pel TC, i denuncien "l'espiral repressiva i autoritària" des del 20 de setembre, que s'ha traduït en "detencions, persecucions, violència, empresonaments i amenaces de tot tipus".

Però l'article 155 no és l'únic contra el qual carreguen. "Cal posar una agenda social en l'impuls de la República", asseguren. I afegeixen: "Aquest és un element clau per lligar alliberament social i nacional, i per això educació, sanitat i banca pública han de ser polítiques prioritàries". És per tot això que no reconeixen "l'aplicació de l'article 135", que descriuen com a "austericidi".

"Per construir la República caldrà recórrer a la desobediència per fer front al mur autoritari i conservador del règim del 78", adverteixen les tres organitzacions. "En aquest sentit, el marc de treball vol sumar tota la gent que va defensar el referèndum de l'1 d'octubre i les vagues del 3 d'octubre i el 8 de novembre".