La cimera hispanofrancesa de dijous que ve a Barcelona, amb la presència del president Emmanuel Macron, és un acte de "propaganda" de Pedro Sánchez. Així és com ho veuen des de la CUP, i és per això que exigeixen al president Pere Aragonès que no hi participi, com ha confirmat la Generalitat que farà. El diputat Xavi Pellicer l'ha advertit que "anar-hi és avalar el control de l'Estat sobre Catalunya" i ha dirigit un missatge a ERC: "Si ERC és un partit independentista, que vol garantir l'autodeterminació i els drets socials, on ha d'estar és molt clar". Aquest lloc, per als anticapitalistes, és el carrer: "El 19 hem de donar un missatge clar que el conflicte està obert i que continuarà obert fins que no se'ns permeti fer un referèndum. Més que arribar a les portes del MNAC, volem arribar a les portes del món".

En roda de premsa aquest dimarts al Parlament, Xavier Pellicer ha denunciat que aquesta cimera "vol demostrar que els Estats estan per sobre de l'autodeterminació dels Països Catalans" i que els beneficis de la banca estan per damunt dels drets dels treballadors. "És una cimera que vol simular una falsa normalitat i teatralitzar que l'Estat espanyol té un control clar sobre Catalunya", ha reblat el diputat anticapitalista. I n'ha culpat el Govern Aragonès: "Pedro Sánchez es veu en condicions de fer la cimera perquè hi ha hagut una política de distensió per part del Govern de la Generalitat". 

Per tot això, els cupaires consideren "inacceptable" l'anunci de la participació del president Pere Aragonès. "Exigim que no hi assisteixi. Ha de denunciar de forma clara la persecució política, la negació dels drets nacionals i dels drets dels treballadors", ha assegurat Pellicer. "Participar d'aquesta cimera és avalar tots aquests elements", ha conclòs.

El paper del Govern

El govern espanyol ja ha avançat que, com és habitual en aquesta mena de cimeres, s'ha convidat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a participar-hi el pròxim 19 de gener --en principi només a la salutació--, i així ho farà. Ja hi ha hagut contactes entre els dos governs en aquest sentit. És habitual la presència de presidents autonòmics. El 2006, el llavors president Pasqual Maragall va participar i ser un dels protagonistes de la trobada amb els presidents Jacques Chirac i José Luis Rodríguez Zapatero a la ciutat de Girona. Maragall va pronunciar un discurs, on va situar Catalunya com un "coixí" entre Espanya i França. L'última cimera en territori espanyol va ser el 2017 a Màlaga. La llavors presidenta andalusa Susana Díaz només va participar de la salutació als presidents Mariano Rajoy i François Hollande.

Es donarà la circumstància que el president Pere Aragonès participarà en la cimera hispanofrancesa i els membres del Govern s'abstindran de les protestes, mentre partits i entitats --també ERC-- es manifestaran fent pinya als carrers de la capital catalana. Els republicans no aclareixen, però, què faran la resta de membres del Govern de la Generalitat. Malgrat tot, des de La Moncloa no s'han immutat per la convocatòria unitària contra la cimera. "La tensió del 2017 és història", es va limitar a dir aquest diumenge el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.