Més atacs a la negociació entre Catalunya i l'Estat. La diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada ha criticat la manca de credibilitat de la taula de diàleg, que ha titllat realment de taula de "monòleg". "Per nosaltres no té sentit rentar-li la cara al govern espanyol, en el sentit de projectar-los com a dialogants quan no ho estan fent", ha remarcat Estrada en una entrevista publicada aquest divendres per Europa Press.

La diputada ha insistit en el fet que el diàleg és "desitjable", però que no és possible amb el govern espanyol. És a dir, respecta que ERC vulgui explorar aquesta via i ha recordat que es van comprometre a no condicionar el seu suport al Govern per fer-ho. "Si es volen reunir cada dos o tres mesos, endavant. El problema no és aquest, és que en aquesta taula no es parla del que s'ha de parlar", ja que s'ha de parlar d'amnistia i autodeterminació, segons Estrada. Aleshores, ha subratllat que el seu partit no participarà en aquest procés, que veu com una pèrdua de temps.

Un referèndum després del diàleg

Les converses han de durar un màxim de dos anys, en teoria. Però la diputada ha expressat la seva voluntat de no esgotar aquests dos anys i liquidar la taula abans. "Quan arribem al punt que ERC doni per liquidada la taula de diàleg", el que cal fer és celebrar "un referèndum", que és una eina més per a la confrontació. Un referèndum "unilateral, lògicament", ha afegit sobre la votació.

Però de referèndum unilateral ja se’n va fer un el 2017, però Estrada creu que la seva reivindicació "no és deslegitimar l'1-O". A l'octubre de fa quatre anys el resultat no es va poder mantenir perquè no s'havia fet el treball necessari en matèria internacional i de control de sectors estratègics, segons la diputada de la CUP, que demana aprendre dels errors.

CUP i Junts, contra les converses

Estrada té clar que durant els dos anys que duri la taula de diàleg cal portar a terme un procés d'acumulació de forces amb l'objectiu que "ja es tingui la feina feta i no es parteixi des de zero" quan finalitzin les converses. Aquesta acumulació de forces es tradueix a reivindicar la sobirania del Parlament, defensar drets ciutadans i crear sectors estratègics, com una banca i una energètica públiques. "No passem el temps de la taula de diàleg de braços plegats, sinó materialitzant aquesta confrontació. El nou embat ha de començar ja, amb aquest xoc de legitimitats", ha conclòs.

Amb aquesta crítica al diàleg, Estrada se suma a tot un seguit de polítics catalans de Junts que han expressat el seu rebuig a les negociacions entre Catalunya i l'Estat. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s'ha mostrat molt escèptica aquest divendres amb la taula, tot i que ha demanat respectar els dos anys de marge pactats amb ERC.

Laura Borràs Quim Torra universitat catalana 3  / UCE

El president Quim Torra i la presidenta del Parlament, Laura Borràs / UCE

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, el president Quim Torra i el conseller Joaquim Forn també han atacat les converses entre la Generalitat i el govern espanyol. Tots ells dubten seriosament que el conflicte polític a Catalunya se solucioni d'aquesta manera.

Aquesta negativitat no agrada gaire a ERC. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha demanat a Junts i la CUP que respectin els acords als quals es van arribar. "El dogmatisme, l'apriorisme i la divisió són mals companys de viatge. No em passa pel cap pensar que ningú, després de tres mesos de signar un acord, no el subscriu en aquest moment. Seria anar a cegues si anem canviant l'estratègia cada dia", ha advertit.

 

 

Imatge principal: La diputada de la CUP en el Parlament Laia Estrada / Europa Press