La CUP considera que el "capital polític, la força i la legitimitat" de l’1 d’octubre han estat "malbaratats" al llarg d’aquest any, amb el que qualifica d'una "manca d’iniciativa" de les institucions per implementar el resultat del referèndum.

La formació, en un comunicat en motiu del primer aniversari del 27-O, denuncien  els moviments "de retirada" el 28 d’octubre de l’any passat, quan la majoria parlamentària independentista del Parlament, la Mesa i el Govern "van acatar l’article 155" i van "abandonar la via de l’autotutela de drets", tutela que consideren "legítima i necessària".

"Un any després del 27 d’octubre, de la declaració simbòlica i de la no implementació de la República, el mandat de l’1-O que la CUP reivindica i que entén que encara existeix, és que la unilateralitat i la desobediència són l’única via per exercir el dret a l’autodeterminació", precisa el text.

L'1-O i la ruptura

La CUP considera que l’1-O va ser el punt "més proper" de ruptura amb l’estat espanyol. En aquest sentit, davant la "manca d’iniciativa del govern de la Generalitat" que creuen que segueix practicant l’autonomisme, la via de la CUP pels propers mesos passa per una estratègia de "ruptura democràtica" amb l’Estat, aprenent dels "encerts i errors" de la tardor passada i per un nou cicle d’organització "popular i mobilització que condueixin de nou a l’exercici del dret a l’autodeterminació".