La col·laboració entre el Govern de l'Aragó i el català per poder fer el trasllat de les obres de Sixena, tal com reclama el Tribunal Suprem en una sentència a finals de maig, des del MNAC al seu emplaçament original, el monestir situat a Osca, ha durat ben poc. Després que es formés un grup d'experts davant la complicada tasca que suposa aquest trasllat, i que desenes de tècnics han advertit que és impossible de fer sense que les obres es facin malbé, el MNAC va presentar un incident d'execució, al·legant impossibilitat tècnica de fer el trasllat. La reacció de l'Aragó no es va fer esperar i va retirar els tècnics que havia escollit. Ara, en la sessió de control al Govern que s'ha celebrat aquest dimarts al Parlament, la consellera de Cultura, Sónia Hernández, ha lamentat "profundament" la decisió de l'Executiu liderat pel popular Jorge Azcón, mentre defensava la tasca dels experts, assegurant que el seu paper és útil en un cas "complex" i que cal resoldre amb rigor.
Hernández s'ha pronunciat davant una pregunta d'Esquerra Republicana, a càrrec de la seva portaveu Ester Capella. Cal recordar que aquest partit va demanar la compareixença de la consellera i també del ministre Ernest Urtasun, reclamant "explicacions públiques i clares" sobre les obres de Sixena després que el Govern retirés de l'acta de la reunió del grup de treball per al trasllat les referències a la fragilitat dels frescos. Des de l'Aragó, van confirmar que el Govern havia "rectificat" a parer seu, suprimint d'aquell document el punt que assenyalava que el trasllat no es podia fer "sense risc i danys irreparables". Així, es comprava el discurs del PP aragonès, tot i que en el passat també havia estat defensat per Javier Lambán i els socialistes aragonesos. Això, però, no ha estat suficient per evitar que els tècnics aragonesos hagin marxat de l'equip per afrontar el trasllat.
El calendari de l'Aragó
Per altra banda, divendres, un cop superat el termini de 20 dies perquè el MNAC entregués les obres, que havia fixat el Suprem, el govern de l'Aragó va presentar al Jutjat Civil de Primera Instància i Instrucció número 2 d’Osca la sol·licitud d’execució forçosa de la sentència que ordena el retorn de les pintures murals del Reial Monestir de Santa Maria de Sixena al cenobi aragonès. Concretament, el Govern de l’Aragó va presentar un calendari orientatiu amb les accions que el MNAC hauria de seguir per fer efectiu el compliment de la sentència. Aquest pla inclou diverses fases: tasques inicials de documentació i proves tècniques, elaboració dels projectes per al desmuntatge, l’embalatge i el trasllat de les obres, la contractació dels serveis corresponents i l’execució final d’aquestes operacions.