Les deu meses electorals habilitades per als comicis electorals a Burela, Lugo, -epicentre del brot de Covid-19 a la comarca gallega d'A Mariña amb 186 casos actius fins aquest dissabte- s'han constituït sense incidències. De fet, quan només habia passat una hora de l'obertura dels col·legis, ja s'havien format llargues cues per votar en una inèdita jornada electoral marcada per fortes mesures de seguretat i higièniques.

Els votants han de portar la mascareta posada per votar, ensenyar el DNI però no lliurar-lo, respectar la distància física i fer ús dels hidrogels, entre altres mesures de seguretat per evitar nous contagis de Covid-19.

galicia cues - EFE
Els gallecs estan aquest diumenge convocats a les urnes per decidir si renoven la confiança que ha permès a Alberto Núñez Feijóo ser president de la Xunta durant onze anys i li atorguen la seva quarta majoria absoluta consecutiva. / EFE

Colas también en Euskadi

También ha habido colas para votar en Vitoria este domingo, durante la jornada electoral en Euskadi que ha comenzado a las 9:00 horas al abrirse los colegios electorales para recibir a los votantes. Las medidas sanitarias hacen que el proceso para entregar el voto sea más lento. 

cues euskadi eleccions 12J - EFE

Els membres de les meses electorals també han de portar màscara i desinfectar-se les mans amb freqüència. Per exercir el vot, és necessari dipositar el DNI en una safata habilitada perquè el personal electoral ho pugui veure, sense lliurar-lo en mà com és habitual.

Qui hi vagi sense mascareta se'ls en donarà una en el quan entri al local electoral. A aquestes mesures s'afegeixen les habituals recomanacions de les autoritats sanitàries com guardar la distància de seguretat, evitar les aglomeracions, respectar les marques a terra i mantenir el local ventilat.

MESURIS HIGIÈNIQUESUn home utilitza gel desinfectant en un col·legi electoral en Muntanya Alta, A Coruña. / EFE

Buerela, restringida a la mobilitat

L'Ajuntament de Burela ha informat de normalitat en què està transcorrent la jornada electoral aquest matí als col·legis electorals d'aquest municipi, en el qual hi ha restringida la mobilitat només al terme municipal. Aquesta localitat és l'epicentre del rebrot de coronavirus registrat en la comarca d'A Mariña i ha estat confinada aquest divendres per cinc dies, en els que, tret d'aquest diumenge per votar, no podrà entrar ni sortir ningú del municipi.

Segons les últimes dades difoses pel ministeri de Sanitat, se situen en uns 138 els casos positius de Covid registrats en aquest municipi, els quals no podran sortir de casa per exercir el vot.

movilitat galicia coronavirus - efe
Control de la Guàrdia Civil a Burela a Lugo, aquest dissabte, un dia abans de les eleccions regionals, mentre continua el confinament de la localitat a causa d'un brot de coronavirus. / EFE

Un total de 2.234.252 gallecs estan citats a les urnes aquest diumenge, 12 de juliol, per participar en les eleccions autonòmiques. En total, el cens ascendeix a 2.697.315 persones, de les quals 463.163 són residents a l'estranger. Concretament a A Coruña hi ha un total de 927.938 electors; a Pontevedra, 773.024; a Ourense, 257.826; i a Lugo, 275.364.

A més, un total de 78.503 joves podran votar per primera vegada en unes eleccions gallegues, des de les celebrades el 25 de setembre de 2016. Són 13.628 més que en la cita de les generals que va tenir lloc el 10 de novembre de 2019.

Dels 78.503 votants, 32.420 es corresponen amb la província d'A Coruña; 30.473, amb la de Pontevedra; 8.053, amb Lugo; i 7.557, amb la d'Ourense. Des del 5 d'abril, han sumat 5.539 joves al cens electoral de la cita estival.

Vot per correu

Un total de 72.161 gallecs ja han enviat el seu vot per correu, una xifra provisional, l'última donada per Correus a falta de sumar els vots de divendres. Aquesta xifra suposa un increment del 79,52% respecte a l'anterior procés electoral homologable, les eleccions autonòmiques gallegues que es van celebrar el 2016 i, a falta de la dada definitiva, ja suposa la xifra més alta de vot per correu registrat en uns comicis autonòmics a Galícia, des de la seva primera celebració després de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia el 1981.