Diversos periodistes fan cua des d'aquest matí a la Universitat Camilo José Cela (CJC) per llegir la tesi doctoral del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'única còpia de la qual està dipositada a la biblioteca del campus situat a Villanueva de la Cañada, a uns 30 quilòmetres a l'oest de Madrid.

Des de primera hora d'aquest dimecres la universitat ha gestionat les peticions de diversos mitjans de comunicació per consultar la tesi titulada "Innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola: anàlisi del sector públic (2000-2012)" que Sánchez va llegir davant del tribunal el 26 de novembre del 2012 i va obtenir una qualificació de cum laude.

Prohibides les fotos

La tesi es custodia a la petita biblioteca de la CJC, on els interessats han d'omplir un formulari de consulta en el qual es comprometen a no divulgar fotocòpies o imatges del document i a "respectar la normativa vigent". Només es poden prendre notes del document, que suma 342 pàgines.

La universitat no ha imposat un límit de temps a les consultes, "encara que estan intentant delimitar-les una mica" perquè tots els periodistes puguin llegir-la aquest dimecres, ja que la biblioteca tanca a les 18.00 hores.

Tesi polèmica

L'interès per la tesi de Sánchez s'ha avivat després de la dimissió aquest dimarts passat de Carmen Montón com a ministra de Sanitat per les presumptes irregularitats en el màster que va cursar a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, i, després que el president de Ciutadans, Albert Rivera, hagi desafiat el president del govern espanyol aquest dimecres en el Congrés a publicar el seu treball de doctorat.

Sánchez s'ha defensat assegurant que el treball està publicat a la Base de Dades de Tesis Doctorals (TESEO) allotjada al web del Ministeri d'Educació i Formació Professional. Tanmateix, en aquesta plataforma només hi ha una fitxa tècnica de la tesi de Sánchez amb un resum de cinc línies, i no és possible consultar el seu contingut a través d'internet, com exigeix la legislació vigent.

En concret, el Reial Decret 99/2011 que regula els ensenyaments oficials de doctorat estableix al seu article 14.5 que "una vegada aprovada la tesi doctoral, la universitat s'ocuparà del seu arxiu en format electrònic obert en un repositori institucional i en remetrà, en format electrònic, un exemplar així com tota la informació complementària que va ser necessària al Ministeri d'Educació als efectes oportuns".

Tanmateix, des de la universitat Camilo José Cela han explicat a Europa Press que el treball de Sánchez es regeix per un reial decret anterior del 2007, que no obliga a publicar les tesis en format digital. "És voluntat de l'autor publicar-la o no", han indicat des de la universitat, que assenyalen que, encara que Sánchez llegís la tesi el 2012, el seu grup de doctorat s'hauria format abans de l'entrada en vigor de la norma que obligava a la publicació en format digital.