"No serà fàcil posar d'acord a qui pensa diferent, però cal que els qui pensem diferent ens posem d'acord en allò que ens uneix". Així ha parlat el president de C's, Albert Rivera, després de la signatura del seu acord de legislatura amb el candidat a la investidura, Pedro Sánchez. L'executiva dels taronges ha acordat que hi votaran a favor, i Rivera ha afirmat que buscarien el suport de tots els partits "constitucionalistes" perquè el pacte tiri endavant. També del PP, de qui lamenta que hagi criticat d'entrada el pacte, "sense haver-lo vist".

D'aquesta manera, C's canvia el seu posicionament inicial d'abstenir-se, per tal que l'entesa signada avui prosperi. Ara bé, amb 130 escons a favor, la suma no és suficient per a Sánchez, ni en la segona volta, tot i que el secretari general socialista ha explicat que els qui pensen que no, "no han entès res", ja que al seu entendre "això no va d'aritmètica, l'acord uneix els espanyols". Però Podemos, ERC i DiL ja van avisar dimarts que votarien en contra d'un pacte que no contempla el referèndum per a Catalunya, sinó que promet evitar-lo.

GRA203. MADRID, 24/02/2016.- El secretario general del PSOE, Pedro Sánchez, durante la rueda de prensa posterior a la firma de un acuerdo de investidura y legislatura alcanzado con Ciudadanos, hoy en el Congreso de los Diputados. EFE/Chema Moya

Rajoy, fora de joc

Sánchez ha confiat que l'acord amb C's sigui "el primer de molts" que queden per signar. També ha assegurat que "no té data de caducitat, passi el que passi" i que ha estat concretat amb "intel·ligència política, ambició i humiltat". Així, deixa la porta oberta que s'allargui més enllà de la segona volta de la investidura el 5 de març, tal que amb els seus 130 escons, el Rei no proposés el president en funcions, Mariano Rajoy (123 escons), sinó novament Sánchez. Això permetria C's i PSOE seguir buscant suport fins al maig.

C's, potser al Govern

Rivera tampoc ha descartat entrar en un hipotètic executiu, ja que "el 80% de les propostes de C's estan incloses dins de l'acord", ha explicat. Ambdós partits han volgut transmetre que la seva entesa era total, fotografiant-se davant del quadre El Abrazo de Juan Genovés, a qui fins i tot Sánchez ha volgut fer referència assegurant que amb l'acord "s'abraçaven". Les referències a la Transició espanyola també han estat reiterades i Rivera ha citat l'expresident Adolfo Suárez. Davant del quadre que on evitar la foto fa unes setmanes Mariano Rajoy i Rivera.

200 mesures, no la federació

Ambdues formacions han destacat l'esforç que havien fet per "fusionar" dos programes electorals, segons ha dit Rivera. Així, la principal renúncia de Ciutadans ha estat el contracte únic, que finalment es mantindrà en tres. Per la seva banda, els socialistes han suprimit les diputacions, com ja van anunciar ahir ambdós partits. La reforma federal de la Constitució "es desenvoluparà", segons explica, però sense cap concreció.

 

A més, les mesures inclouen els següents punts:

  • Cinc reformes constitucionals: supressió de la figura de l’aforat; limitació del mandat del president del Govern a 8 anys; reducció dels membres del Consell General del Poder Judicial de 20 a 10; supressió de les diputacions; les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) passaran de 500.000 a 250.000 signatures.
  • Reforma Federal: el text parla de desenvolupar el concepte. Es pretén definir uns mínims sobre el finançament autonòmic i aclarir les seves competències i transformar el senat en una “veritable” cambra territorial.
  • Complement salarial per a les rendes més baixes.
  • Política fiscal i reducció dels 8000 milions que demana la UE, a través d’impostos a les grans fortunes, no incrementar l’IRPF dels assalariats, sinó retornar el deute –renegociant-lo– via ingressos.
  • Pacte nacional per l’Educació.
  • Compromís d’incorporar els drets socials a la Constitució.
  • Simplificació dels contractes a tres tipus: en concret, creació d’un tipus de contracte amb duració de dos anys, que pugui esdevenir indefinit.
  • Reduir l’IVA cultural.
  • Suspensió dels càrrecs públics que estiguin imputats en trames de corrupció.
  • Derogació de la reforma laboral del PP: els socialistes no inclouen aquest terme com a tal, però retiraran la supremacia del conveni de l’empresa i la discrecionalitat de l’empresari a l’hora d’al·legar els motius d’acomiadament.
  • Mesures per combatre la pobresa energètica.
  • Llei per lluitar contra el canvi climàtic.
  • Garantir el pacte de Toledo i les pensions.
  • Universalitat en la sanitat pública: tots els estrangers empadronats també en gaudiran, però aquells que no ho estiguin, hauran de reemborsar els diners de l’assistència rebuda.
  • Canvi de model productiu que garanteixi la transferència tecnològica i l’I+D+i, Pla de transformació digital.
  • Mesures adreçades a millorar la situació impositiva i laboral dels autònoms.