Ciutadans ha reclamat que el coneixement del català i de les altres llengües dites cooficials no sigui un requisit, encara que es mantingui com a mèrit, per accedir a un lloc de treball en la funció pública, amb la finalitat que l'idioma no sigui una “barrera” per accedir a una ocupació en l'administració. Una proposició de llei, ha explicat en una roda de premsa al Congrés el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que registraran la setmana vinent a la cambra.

Aquesta iniciativa modifica la llei de l'estatut bàsic de l'empleat públic per impedir que una legislació autonòmica, ha assenyalat Villegas, pugui imposar la llengua d'aquest territori de manera genèrica. Per tant, segons els canvis que Cs planteja, el coneixement del català només podrà ser considerat com un mèrit a valorar, en el context de la realitat social del lloc de treball i de manera “proporcionada” a aquest.

En posar alguns exemples, el “número dos” del partit d'Albert Rivera ha assenyalat que per a un professor de català seria un requisit l'idioma propi de Catalunya, però no per a un cirurgià, encara que podria puntuar per accedir a aquesta plaça.

Aquesta iniciativa arriba just després que el Govern Balear ha presentat un projecte de decret que demana el coneixement del català als metges o bé no podran optar a trasllats dins de les Illes ni a beneficiar-se dels plusos de carrera professional.