Ciutadans ha alertat aquest diumenge en un acte del partit de les conseqüències d'un possible pacte postelectoral entre ERC i el PSC. L'eurodiputat de la formació Jordi Cañas ha assegurat que "un nou tripartit serà igual de desastrós", i ha presentat el seu partit com a única alternativa per liderar un canvi a Catalunya. Ha reclamat la mobilització de la ciutadania.

Segons Cañas, "el tripartit va deixar Catalunya trencada, perquè va trencar els consensos, ens va ficar en l'Estatut, va dividir la societat i va impulsar les multes lingüístiques. Van deixar les claus d'allò comú a ERC perquè imposessin la seva agenda separatista".

D'altra banda, la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha presentat les eleccions del 14 de febrer com una "oportunitat" per aconseguir governar a Catalunya, on, segons ella, el "separatisme" està "més dividit que mai". Ha reclamat també la participació i ha assegurat que el partit ha demostrat "responsabilitat" i "capacitat" per governar.

Arrimadas ha acusat el Govern de la Generalitat de governar per als "deu líders independentistes" i deixar de banda la resta dels catalans. També ha assegurat que ERC ha negociat els pressupostos generals de l'Estat amb el PSOE amb l'objectiu d'aconseguir una reforma del Codi Penal, perquè surtin de la presó "els seus deu amics" i per "blindar l'exclusió" del castellà en una llei educativa, una "humiliació", considera, per als qui defensen un sistema trilingüe. 

L'eurodiputat ha reafirmat la presentació del seu partit com la formació del canvi, carregant contra els socialistes. "El canvi del PSC és el tripartit? El canvi és que quan t'imputin un càrrec públic no dimiteixi? El canvi és seguir expulsant el castellà de la societat? El canvi és seguir permetent que allò que es negociï a les Corts siguin els beneficis penitenciaris d'aquells que van donar un cop d'estat en comptes de treballar per augmentar la inversió a Catalunya?", ha qüestionat.

El candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, s'ha sumat a la crítica. Ha parlat de la corrupció i s'ha referit a la detenció i posterior posada en llibertat de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, per declarar pel cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet. "Iceta, que calla amb la corrupció del seu partit, farà un tripartit amb ERC? Això és la regeneració?", ha sostingut.

El decàleg de Cs

Durant l'acte, s'ha presentat un decàleg de propostes per a Catalunya de cara a les eleccions. El primer punt, definit com a "bàsic i capital",  parla del "restabliment de la convivència que posi fi al procés", aspecte que ha deixat la reconstrucció després de la crisi del coronavirus en segon pla.

En tercer lloc es parla de la reactivació de l'economia amb un pla de xoc per a la tornada d'empreses a Catalunya i una política fiscal "més eficaç". Carrizosa justifica aquest punt assegurant que gairebé 7.000 empreses han marxat de Catalunya des de 2017, per la qual cosa ha reclamat una política fiscal més competitiva. "Som la comunitat que més grava les persones que cobren entre 14.000 euros i 30.000 euros. No hi ha dret perquè això és una trava per a les empreses i les persones".

En el quart punt del decàleg, Cs reclama una "Catalunya sense corrupció, amb mitjans públics plurals i espais públics neutrals". En cinquè lloc proposa institucions i una administració pública del segle XXI al servei dels ciutadans. Carrizosa ha demanat una administració "que no sigui una col·lecció de xiringuitos clientelars que reparteixen contractes com fa la senyora Borràs als seus amics i desvia els diners de tots per pagar plataformes lingüístiques que facin delacions dels ciutadans que parlen en castellà en un forn de pa". 

El sisè punt planteja una aposta "decidida" per la conciliació, seguida per un increment de la inversió en sanitat i una educació "moderna". El novè punt se centra de nou en la qüestió independentista, reclama una agenda que prioritzi la dependència i polítiques socials per davant del que ells consideren "malbaratament separatista". Finalment, el darrer punt és una lluita "decidida" per a l'ocupació i la "inseguretat" a Catalunya.