Ciutadans s’ha llevat enmig del cercle en què Mariano Rajoy va col·locar Albert Rivera durant la reunió que van mantenir ambdós al Congrés dels Diputats. Els populars han aconseguit que el president de la formació taronja accedeixi a parlar sobre els pressupostos del 2017. Aquesta “passa”, com va qualificar Rajoy, li ha servit al PP per demostrar que la investidura del seu líder no ha entrat via morta i posar C’s en un escenari de no retorn. L’objectiu de Gènova és treure el líder de C's de l'abstenció i portar-lo cap al sí, de forma que el PSOE es vegi obligat a abstenir-se amb un govern ja bastit. Tanmateix, C’s vol sortir d'aquesta estratègia.

El secretari general de C's al Congrés, Miguel Gutiérrez, assegura que Rivera es reunirà amb Rajoy la setmana vinent, però no hi negociarà continguts de govern per canviar l'abstenció per un sí. Gutiérrez manté la posició que el líder popular no és la persona "idònia" per liderar una etapa de canvi. La formació taronja considera que Rajoy no hauria assumit responsabilitats polítiques pels casos de corrupció com la Púnica o la trama a València. Aquesta qüestió s'ha vist agreujada pel processament del PP per la destrucció dels ordinadors del cas Bárcenas, element que ha reforçat els arguments de Rivera per no alterar el sentit del seu vot.

D'aquesta forma intenta C's marcar distància amb els populars. El portaveu del grup atribueix a un gest de cortesia que el president de C's acudeixi a les reunions convocades pel president del govern en funcions. "És el mínim que pot fer, si és Rajoy qui ha sol·licitat l'entrevista. Una altra cosa és el contingut del que allà es parli", afirma. Segons Gutiérrez, el seu partit té voluntat de diàleg i vol mantenir "una oïda activa" sobre qüestions com el pressupost del 2017. Albert Rivera sempre ha deixat la mà estesa a negociacions posteriors de legislatura i altres lleis de l'executiu en minoria popular, malgrat que no es vulgui moure de l'abstenció. 

Així les coses, el PP ja ha bastit la seva pròpia projecció de l'escenari que vindrà d'ara endavant, que pensen hauria de culminar amb una investidura a finals d'agost, el 29. Com explicava aquest dimecres El Nacional, Gènova veu en aquesta negociació de caire econòmic l'avantsala d'un vot afirmatiu per part de la formació taronja. L'objectiu de Rajoy era situar-los en un cercle de negociacions que serveixi per bastir el nou govern i donar arguments materials a Rivera perquè s'obri al 'sí'. El propi secretari d'organització, Fernando Martínez Maíllo, així ho ha exposat en una entrevista televisiva l'endemà de la reunió entre líders.

"Si tots dos volen negociar els pressupostos, és perquè tots dos pensen que hi haurà govern". Maillo ha confessat que aquesta opció acostaria el PSOE a l'abstenció, de manera que "deixi de conjugar el verb 'bloquejar'", com afirma. Per al popular, la nova posició de C's no suposaria llavors "un sí a canvi de res", sinó que s'endurien com a contraprestació la negociació. El secretari d'organització ha pressionat recordant que les partides econòmiques són "la columna vertebral" d'un país, tot portant C's al seu terreny, mentre aquest lluita per sortir del racó on l'han col·locat els monclovites.

El grup propi del PDC

La guerra de gestos del PP per seduir C's va tenir un moment culminant amb la negativa al grup propi del PDC. Rivera sempre havia defensat que els exconvergents no mereixien aquest grup perquè era una forma "d'alterar" el resultat de les urnes. Al seu parer, no li corresponia en virtut estricta del reglament. Sembla que la negociació entre el portaveu popular, Rafa Hernando, i el líder del PDC, Francesc Homs, per a la mesa del Congrés hauria tingut com a contraprestació el grup. A canvi, els demòcrates haurien ajudat a garantir a PP i C's dos llocs a la Mesa del Congrés.

Però el presumpte tracte se'n va anar en orris. El PP es va abstenir en la votació dels grups i C's va votar 'no', de manera que el PDC es va quedar sense grup. Rivera es va vantar que cap "veu separatista pogués ser escoltada" a la cambra baixa espanyola. Preguntat per El Nacional, Rajoy va negar que C's els hagués pressionat per no permetre un grup, per bé que el PP s'havia passat la setmana assegurant que era "cortesia parlamentària" concedir-lo. I sobre si tenia relació amb la investidura, Rajoy va respondre a aquest diari que amb C's tenien "moltes coses en comú". La negociació del pressupost, per exemple.