Ciutadans ha signat aquest diumenge la seva sentència de mort a Barcelona, amb un resultat ridícul, només un grapat de vots per davant del partit animalista PACMA. La candidatura de la candidata de Cs, Anna Grau, ha obtingut només 7.300 vots, mentre que el PACMA n'ha aconseguit 7.187, amb el 99,37% escrutat. Fins i tot el petit partit Valents, hereu de les peripècies conspiratives de Manuel Valls a l'Ajuntament barceloní, ha superat Ciutadans. És impossible recuperar-se políticament d'una desfeta d'aquest nivell, segons els cànons europeus.

🔴 Resultats Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Última hora al triomf de Xavier Trias
 

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Resultats, guanyadors i escrutini
 

 

Anna Grau ha arribat a la seu del partit per seguir l'escrutini acompanyada del diputat Carlos Carrizosa, conscient que avui posaria la pedra per al final del partit a Catalunya, on va néixer el 2006 durant el tripartit de Pasqual Maragall i la reforma de l'Estatut. En la compareixença davant la premsa, Grau ha admès la desfeta de Cs a la capital catalana. "El resultat no s'acosta ni remotament a l'esperat. Vaig demanar un vot de confiança i, òbviament, no l'he sabut mobilitzar", ha afirmat acompanyada de la direcció del partit espanyolista a Catalunya, que li ha fet costat en el seguiment de la nit electoral. Ciutadans, que ha rebut poc més de l'1,1% dels sufragis, ha perdut tota la seva representació a la capital, perquè no ha superat el mínim del 5% dels vots. El 2019 va obtenir sis representants de la mà de Manuel Valls, que va ser el cap de llista. Arran de la decisió de Valls de donar l'alcaldia a Ada Colau, el grup es va trencar entre Cs (3), Valents (2) i una no-adscrita.

 

Anna Grau ha assumit "personalment" el resultat de la formació, encara que això no sigui creïble. Però el cap del partit al Parlament ho ha aprofitat per intentar seguir mentre això duri. "Que ningú ens doni per morts, perquè no ho estem", ha assegurat amb voluntarisme Carrizosa, amb més moral que l'Alcoià.

Desastre de Cs a tota Catalunya

Ciutadans s'ha enfonsat a tot Catalunya: la formació espanyolista ha passat dels 245 regidors del 2019 a només 10, a banda que s'ha quedat sense representació a l'Ajuntament de Barcelona. L'escenari general és molt diferent del de les eleccions municipals del maig del 2019. Llavors, CS va aconseguir 192.518 vots en territori català –el 5,57 % del total– que li van servir per obtenir 239 regidors a Catalunya, als quals es van sumar els sis aconseguits amb Barcelona pel Canvi-Ciutadans.

Aquest 28-M, Ciutadans ha patit un desastre a Catalunya i, segons dades del Ministeri de l'Interior, amb el 99,69% del vot escrutat, només ha obtingut 36.633 vots –l'1,22% del total–, amb els quals ha aconseguit un total de 10 regidors. La formació ha perdut d'aquesta manera 229 regidors a Catalunya, encara que conserva presència a municipis com Premià de Dalt, Capellades, Lliçà de Vall o Santa Coloma de Gramenet, però no en té a cap de les quatre capitals de demarcació.
 

Ni Albert Rivera ni Inés Arrimadas

Els dos primers líders de Ciutadans, Albert Rivera i Inés Arrimadas, ja fa temps que no tenen protagonisme al partit. Rivera va abandonar la política activa fa anys, i Arrimadas ha estat fortament qüestionada a Madrid, fins al punt que havia d'obrir la campanya de les eleccions andaluses el juny del 2022 al seu poble de Jerez de la Frontera, però no la van voler. L'absència va arribar després de punxar en un acte a Mijas la setmana anterior en la precampanya. Allà va fer un discurs similar al de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per mirar de treure el cap. "Ens comprometem que en els primers cent dies de la pròxima legislatura, Ciutadans presentarà a Andalusia una llei antiflorers, una llei davant de càrrecs que estem veient en altres comunitats autònomes que cobren un sou i tenen un seguici d'assessors i a sobre no fan res", va declarar.