A la diplomàcia espanyola se li va girar feina amb el darrer viatge del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, als Estats Units. El cònsol a Miami, Candido Creis Estrada, va aplicar un marcatge a la visita oficial tan estret que va fer perillar un acord de cooperació amb l’agència de desenvolupament econòmic del comtat de Miami. El control diplomàtic, amb més o menys intensitat, es va fer extensiu per totes les etapes del periple de la delegació catalana per Califòrnia i Washington. Aquesta situació es produeix després que el govern espanyol ha actuat repetidament per frenar la política exterior del Govern, i a les portes del primer viatge oficial del president Carles Puigdemont, dissabte a Bèlgica.

A Miami, la delegació catalana tenia previst signar un acord amb el Beacon Council, l'agència de desenvolupament econòmic del comtat. El departament ja havia mantingut contactes amb aquesta organització durant la celebració del Mobile World Congress a Barcelona. L’objectiu era buscar vies de col·laboració per fomentar les relacions comercials entre Florida i Catalunya i l'acord se signava en el marc de la fira eMerge, d'indústria tecnològica i economia digital.

Des del mateix moment en què Baiget va començar l'agenda oficial del viatge, dilluns 18, el cònsol es va presentar armat amb informes del ministeri d’Exteriors i el d’Hisenda on s’advertia que la Generalitat no podia signar cap acord d’entesa amb Miami si no rubricava també ell el document, com a representant diplomàtic espanyol.

 

Tampoc podia figurar en l'acord que Baiget fos minister, títol amb què s’identifica els consellers a l’exterior. A més, calia especificar en el text que Catalunya és una regió autonoma dins d'Espanya.

Els condicionants eren tants que finalment, la delegació catalana va comunicar al comtat de Miami que, atesos els requisits que imposava el govern espanyol, la Generalitat no podria signar.

No obstant, les pressions de totes les parts implicades van permetre que finalment es desencallés la proposta i fos possible la signatura del document de cooperació.

Convidat inesperat

No va acabar aquí la cosa. De manera habitual, i per evitar els entrebancs del Ministeri d’Exteriors, el Govern evita especificar en excés la seva agenda quan es mou en visites oficials a l'estranger. Això va obligar el cònsol a redoblar els esforços per seguir les anades i vingudes de la delegació catalana.

El representant diplomàtic espanyol fins i tot es va presentar a un dels dinars oficials que s’hi havien organitzat i al qual no es comptava amb la seva presència. Tant va ser així, que en constatar que els assistents a la trobada tenien el seu lloc assignat amb la corresponent targeta impresa, el cònsol es va haver d’autoidentificar i ubicar amb un paper escrit a mà.

Control al BM i al BID

Tot i no assolir el nivell de dedicació del representant diplomàtic a Miami, també a San Francisco i Washington els cònsols van assumir la seva funció. A la capital nord-americana, a més, a les reunions que Baiget va celebrar amb directius del Banc Mundial i del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) per buscar vies d’impuls per al comerç exterior de les empreses catalanes, es van incorporar els representants espanyols en aquells organismes.

Curiosament, en els dos casos, es tracta de persones amb un bon coneixement de l'aparell governamental de l'Estat: la representant del govern espanyol al Banc Mundial és la neboda del ministre de Guindos, Beatriz de Guindos, -que va haver de renunciar el 2013 a dirigir la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, l'endemà del seu nomenament, per les acusacions de nepotisme- mentre al BID hi ha l’excap de gabinet del ministre José Manuel Soria, María Rodríguez de la Rua.

Llistat d'assistents

Amb el viatge, en plena setmana de Sant Jordi, no hi podien faltar tampoc les oportunes convocatòries de celebració d'aquesta diada. A Miami i a San Francisco, amb especial presència de catalans, mentre que a Washington, on la delegació del conseller va organitzar la convocatòria de Sant Jordi a la Biblioteca del Congrés, hi va haver una nodrida assistència de nord-americans.

En aquestes cites el discurs de Baiget era sempre el mateix, inclosa la reivindicació a l’”orgull” dels catalans i a la contribució dels catalans que viuen a l'exterior "a fer més gran el país", així com l’explicació del seu paper com a conseller d’un Govern que desitja i treballa per la independència de Catalunya.

Els cònsols encaixaven amb la diplomàcia que se'ls pressuposa la notícia, segons fonts dels assistents. Això no obstant, no van amagar el seu paper en aquelles trobades. De fet, el cònsol de Washington es va dirigir directament a la delegació catalana després de l'acte per demanar-los el llistat d'assistents.

La visita del conseller es va allargar de dilluns a divendres de la setmana passada i en la delegació, a més de la directora general d'Indústria, Núria Betriu, hi figuraven directius de 18 empresas catalanas. Les interferències del ministeri d'Exteriors es van convertir en un dels temes més comentats entre els membres de la delegació.