Tots els condemnats pel procés estan portant els seus casos a Europa, molts al TEDH, el Tribunal Europeu de Drets Humans. Precisament a les instàncies europees és on es fa la vertadera justícia, tal com assegura el prestigiós fiscal Carlos Castresana: "La cultura democràtica que gaudim a Espanya ens ve fonamentalment de l'ingrés a la Unió Europea i d'haver ratificat el Conveni de Drets Humans i tot el sistema legal del Consell d'Europa".

El fiscal ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Eldiario.es on repassa les mancances del sistema judicial espanyol i els problemes per renovar òrgans com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "A nosaltres l'Estat de Dret ens ve d'Estrasburg i de Brussel·les, però no neix a Madrid, com hauria de ser", critica Carlos Castresana al mateix temps que ha denunciat la deriva del sistema judicial espanyol.

L'arrel del problema

"Pretenen aconseguir, a base de bloquejos i sentències, el que no els hi han donat les urnes". Aquest és el principal problema del sistema judicial espanyol segons el fiscal, ara bé, l'arrel del problema ve de més lluny: de la transició

En totes les transicions, segons estableixen els instruments de la justícia transicional, s'han de complir una sèrie de condicions per transformar un Estat autoritari en un de democràtic, explica Castresana. Primerament, apunta, hi ha d'haver representants escollits en processos electorals transparents i, després, els governants, els governats i l'aparell de l'Estat s'han de sotmetre al principi de legalitat.

El fiscal té molt clar que aquestes dues normes no s'han complert a l'estat espanyol, ja que "no es van canviar les persones, ni les estructures, ni les institucions". "No es va imposar una cultura democràtica i aquestes persones, que havien servit durant quatre dècades en una dictadura, van seguir fent el mateix que feien", subratlla el prestigiós fiscal. Castresana assegura que la Justícia segueix fent el mateix que feia des d'abans de la transició: ser forta amb els dèbils i dèbil amb els forts.

L'entrevistat pensa en un cas concret, el del magistrat de la Sala Penal del Tribunal Suprem Luis Vivas Marzal, excombatent de la División Azul, que en moltes ocasions presumia d'"haver servit amb entusiasme" al règim franquista. Castresana recorda que Marzal es va jubilar amb tots els honors el 1987.

"No hi va haver cap renovació: ningú no va ser ni apartat ni vetat. Els mateixos que havien sigut magistrats i fiscals al Tribunal d'Ordre Públic van passar el 1977, sense cap mena de transició, per un decret del govern de Suàrez, a ser magistrats i fiscals a l'Audiència Nacional recentment creada", segueix denunciant el fiscal. 

El bloqueig del PP

Ara la Justícia espanyola segueix tenint problemes i el principal és la falta d'acord entre el PSOE i el PP per renovar el CGPJ. Els populars exigeixen la modificació del sistema d'elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial, i Carlos Castresana assegura que l'actual sistema funciona correctament.

"És, una vegada més, una política que ve a causa d'un dèficit de cultura democràtica", explica al mateix temps que deixa clar que el sistema d'elecció de vocals "és garantista". El problema a Espanya, segons l'expert, és que el Congrés i el Senat no han estat a l’altura, no han fet una vertadera selecció objectiva dels millors candidats basant-se en els seus mèrits professionals i per la seva acreditada independència. "El problema no és, doncs, com se'ls escull, si no a qui s'escull", sentencia Castresana.


Foto principal: El fiscal Carlos Castresana / Flickr