La llei de l’Esport del govern espanyol que ja ha aprovat el Congrés ha posat en alerta les federacions esportives catalanes. Aquestes sempre han vist amb molt escepticisme el seu redactat, especialment per un seguit de punts que tindrien efectes molt negatius, o fins i tot letals, per l’esport a Catalunya, tant econòmicament com pel fet que elimina el reconeixement internacional a l’esport català. En un acte que ha comptat amb la presència dels presidents de les diferents federacions catalanes, així com la d’altres punts de l’Estat que s’han mostrat igual de preocupat per les repercussions de la  normativa, el president de la Unió de Federacions Esportives Catalanes, Gerard Esteva ha alertat dels efectes devastadors de la nova llei de l'Esport. Aquesta, ha detallat el president de l'UFEC, amenaça de mort l’esport català i suposaria una pèrdua de drets i llibertats que retornaria a Catalunya a una de les etapes més fosques, el començament de la dictadura, “quan l’esport català tenia prohibida la seva projecció internacional”.

Davant d’una situació alarmant pel futur de les federacions catalanes, però també pel conjunt del país, Esteva ha reclamat al president Pere Araognès que s’impliqui en la lluita contra aquesta nova normativa i li ha demanat una reunió urgent per poder construir un front comú. En la votació de la llei al Congrés, Junts i la CUP van votar-hi en contra, mentre que ERC s’hi va abstenir, igual que EH Bildu o el BNG. “Demanem una reunió al president Aragonès davant el que no només és un atac a l’esport català sinó a Catalunya. Li demanem que defensi l’estat d’autonomia, la projecció internacional de l’esport català i la personalitat pròpia de Catalunya com a país esportiu”.

Una llei per escapçar les federacions i també el país 

Esteva ha estat molt crític amb el contingut d’una llei que "pretén escapçar" les federacions catalanes "per dalt i per baix", en referència a, tal com l'ha definida, l'extorsió econòmica a les federacions autonòmiques per "finançar els luxes de les estatals amb allò que les subvencions no els hi permeten", i pel fet de limitar al màxim la projecció internacional de l'esport català. Esteva s'ha referit a la recent i exitosa segona setmana de l'esport català, amb la participació de més de 2.500 esportistes vinguts d'arreu i que ha servit per promoure les seleccions del país, que hauria estat impossible amb la nova llei. "L'obsessió és tal que inclús ens prohibiran fer una competició entre Catalunya, Balears o l'Aragó i qualsevol que vulgui relacionar-se amb nosaltres esportivament parlant, sempre serà vetat per l'Estat". 

Gerard Esteva fa referència al fet que, segons aquesta nova llei, sigui el Consejo Supreior de Deportes qui hagi d'autoritzar la participació de les seleccions catalanes en competicions internacionals, "per a revisar la compatibilitat amb la política exterior espanyola i els compromisos internacionals que l'Estat hagi pogut assumir". Des de la UFEC denuncien que aquest és un "intervencionisme desproporcionat i que no poden justificar-se en les competències de coordinació de política exterior que l'Estat pot atribuir-se". Cal tenir en compte que aquesta nova llei també obliga que hi hagi un acord amb el CSD per que les federacions catalanes que ja han participat en competicions internacionals ho puguin tornar a fer. 

La supervivència de l'esport base, en risc

Abans que Esteva denunciés que el govern espanyol que pretén que "ens oblidem de ser referents de res, que ens oblidem de ser catalans al món i de projectar el nostre país", els presidents d'algunes federacions han explicat detalladament els efectes que tindria la llei, que tot i que ha estat lleugerament modificada "continua posant en risc la supervivència de l'esport base", segons l'UFEC. En aquest sentit, destaquen els efectes econòmics, denunciant que serà l'esport base qui suporti la resta despeses i, per tant, "s'eliminen els recursos de l'esport més humil per engreixar els de l'Estat".

Fins ara, la integració de les federacions autonòmiques en les estatals ha estat de franc. Aquesta integració és i continuarà sent amb la nova llei obligatòria per que les fedeacions catalanes pugin particpar en competicions estatals i internacionals. En els últims anys, però, i des de la creació del que es coneix com a llicència única, algunes federacions autonòmiques han començat a exigir, incmplint la llei, una "quota d'integració", que ara passaria a formar part de la nova normativa.  En aquest sentit, han reclamat que es reconegui que la integració de les federacions autonòmiques en les estatals seran sempre de caràcter gratuït. "Les federacions estatals s’ocupen només d'allò que crida més l'atenció dels espectadors, com ara els campionats del món. Aquests són, en realitat, només la punta de l’iceberg i una llei estatal no pot passar per damunt de tot això", han denunciat.

Un article 155 esportiu 

En aquest sentit, destaca el testimoni de Joan Ollé, president de la federació catalana d'automobilisme, que ha explicat el seu cas, ja que es troba en procés de desintegració de l'espanyola. Ollé ha advertit que el que ja han hagut de patir en el seu cas, cosa que ha definit com a "l'aplicació de l'article 155 en l'àmbit esportiu, es pot repetir en totes les disciplines si no s'atura l'aprovació definitiva de la llei al Senat.