Una crisi inesperada ha esclatat al ministeri de Justícia. El número dos de l'organisme, el secretari d'Estat de Justícia Pablo Zapatero, ha dimitit avui sense ni esperar que la titular del ministeri, Pilar Llop, torni del viatge oficial que està fent a Colòmbia acompanyant el rei Felip VI. Juntament amb Zapatero també ha dimitit el secretari general de l'Administració de Justícia, Borja Vargues.

Segons fonts citades per Europa Press, tant Zapatero com Vargues van ser nomenats per l'anterior ministre de Justícia Juan Carlos Campo, i han presentat la dimissió aquest dijous al·legant motius personals. La dimissió es produeix en ple desenvolupament del Pla Justícia 2030, que pretén un canvi estructural al sistema d'Administració de Justícia a Espanya, i del qual ha fet bandera tant el departament de Llop com el del seu antecessor al càrrec.

L'anunci de la dimissió s'ha produït quan la ministra i el seu cap de gabinet són Colòmbia, on aquest dijous han acompanyat el Rei Felip VI a Barranquilla a la clausura del Congrés Mundial de Juristes, un esdeveniment bianual que organitza l'Associació Mundial de Juristes.

Enfrontament amb els advocats

 

Es dona la circumstància que el 18 de novembre les associacions majoritàries de Lletrats de l'Administració de Justícia espanyola (LAJ) van enviar una carta conjunta a Pilar Llop, on li demanaven que cessés Pablo Zapatero i Borja Vargues per la "ruptura" dels compromisos que havien assumit tots dos sobre l'adequació salarial que reclamen els LAJ, pel que consideren un "greu desajust" entre les seves responsabilitats i la seva remuneració.

Els signants --la Unió Progressista de Lletrats de l'Administració de Justícia (UPSJ), el Col·legi Espanyol de Lletrats de l'Administració de Justícia (CNLAJ) i l'Associació Independent de Lletrats de l'Administració de Justícia (AINLAJ)-- reclamaven la destitució de Zapatero i Vargues com a interlocutors amb el Ministeri per a aquestes negociacions.

 

"Estem suant la samarreta" deia encara avui

 

Precisament aquest dimecres, Zapatero va ser l'encarregat de defensar davant de la Comissió de Justícia del Senat la partida dels pressupostos generals de l’Estat que va destinada al departament. En la seva al·locució ha defensat l'augment de l'11,5% de la partida i ha apuntat que "es fa tot el que es pot" per executar els projectes de servei públic en temps i forma per garantir una Justícia "accessible, eficient i de qualitat". "Estem suant la samarreta", ha assegurat, poques hores abans d'anunciar la dimissió.

Zapatero és professor i doctor en dret internacional per la Universitat Carlos III de Madrid. Des del 2016 i fins al nomenament com a secretari d'Estat de Justícia, va exercir el lloc de secretari general tècnic del Consell General de l'Advocacia Espanyola. Prèviament, entre el 2009 i el 2011, va exercir com a director de gabinet de la Secretaria d'Estat de Justícia i responsable de l'elaboració i execució del Pla Estratègic del Ministeri de Justícia.

El tàndem Zapatero-Vargues ha treballat durant els seus gairebé dos anys al Ministeri en la reinvenció de l'Administració de Justícia espanyola, per la irrupció de la pandèmia de coronavirus, i a més tots dos es van implicar en el desenvolupament del Pla Justícia 2030.

A la fotografia principal, l'actual ministra de Justícia, Pilar Llop, i el seu antecessor, Juan Carlos Campo | EFE