El dur enfrontament entre els consellers madrilenys de Sanitat (PP) i Polítiques Socials (Cs) per la filtració d'una versió del protocol de derivació de pacients de residències a hospitals ha enfonsat la fractura al Govern d'Isabel Díaz Ayuso, especialment notable durant la crisi del coronavirus. La picabaralla entre el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, i el de Polítiques Socials, Alberto Reyero, ve de setmanes enrere, després de que es conegués l'elevat nombre de morts a les residències de la Comunitat durant la pandèmia.

Una situació que va portar Díaz Ayuso a lliurar al conseller del PP el control sanitari de les residències, un menyspreu què el conseller de Cs -responsable d'aquests centres- no va donar-li importància, assegurant que això és el que ell havia reclamat des de feia temps.

Però l'últim xoc s'ha produït aquests dies després que aquest mateix dijous el vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, afirmés que l'Executiu d'Ayuso va donar l'ordre de no hospitalitzar pacients de residències de gent gran. Iglesias va basar les seves afirmacions en les paraules de Reyero, que havia qualificat d'"immoral" i fins i tot "il·legal" un protocol que desaconsellava la derivació de les residències als hospitals d'aquells ancians amb infecció respiratòria que no poguessin caminar per si sols.

Era "un esborrany"

Segons va explicar Ruiz Escudero aquest dijous en el ple de l'Assemblea, aquest document era "un esborrany" que es va enviar "per error" als centres sociosanitaris i va dir que hi va arribar a haver fins a sis versions del protocol. La mateixa Ayuso va comentar dimarts que es tractava d'"un dels múltiples esborranys que es van estar estudiant" però va assegurar que l'ordre "no es va portar mai enlloc".

Justificació que ha rebutjat Reyero aquest divendres: "Un esborrany és un document que està firmat digitalment, en el que apareix una hora i a més que s'envia en un correu en el qual es demana que es distribueixi als hospitals i a les residències?", s'ha preguntat. "Ells dos hauran d'acordar quin és la versió correcta, si es va enviar o no es va enviar", ha apuntat Reyero amb referència a la presidenta i al conseller de Sanitat.

El conseller de Cs, que no pensa dimitir ni creu que hi hagi "raons" per ser cessat, insisteix que aquests protocols "deien coses que no són correctes, que no són adequades" i que segons el seu parer "van en contra de la mateixa Constitució", ja que "una persona, pel fet que visqui en una residència, no perd el dret d'anar a un centre de salut o anar a un hospital". A més, assegura que va avisar de "les conseqüències que podria tenir un protocol com aquest" i que va escriure tres vegades a Ruiz Escudero sense obtenir resposta.

Reyero va avisar Ruiz Escudero

Aquest mateix divendres El País ha publicat que Reyero havia avisat Ruiz Escudero a dos correus a l'inici de la pandèmia de què si no li ajudava podria passar que "molts" dels usuaris de les residències "morissin de forma indigna" i que, si era negat l'auxili a les persones amb discapacitat de qualsevol edat, el Govern incorreria "en una discriminació de greus conseqüències legals".

La resposta de Ruiz Escudero ha estat furibunda, lamentant el "faraseísmo polític sorprenent" de Reyero, les filtracions de qüestions de feina del qual diu no entendre "a què responen". "A mi em resulta sorprenent que faci referència a correus personals en aquests casos, sobretot quan hem arribat a mantenir amb la seva Conselleria 21 reunions a les quals no ha anat ni una sola vegada, i podia haver cridat", s'ha queixat.