Quan van parir la Crida, Carles Puigdemont i Jordi Sànchez ja van intentar que s'hi integressin tots els partits independentistes -ERC inclosa- i no se'n van sortir. Ara, amb el nou cicle electoral a la vista, persisteixen en la idea, en aquesta ocasió, promovent una llista única sobiranista per a les generals del 28-A. Saben que la fita que plantegen és impossible, però s'han proposat no desistir fins que no quedi més marge. 

La Crida ha detectat ara una finestra d'oportunitat en la fractura dels comuns. I ja han iniciat els contactes amb l'espai Sobiranistes, el corrent crític dels comuns que lideren Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet. De fet, l'objectiu que fixa la Crida per a la candidatura unitària, la defensa del dret a decidir a Madrid, casaria amb el plantejament de Sobiranistes. A més de les converses en aquest flanc, el secretari general, Toni Morral, ha explicat que, malgrat el no rotund que ERC reitera dia sí dia també, hi ha negociacions amb els de Junqueras. I també amb la CUP i el PDeCAT. Una de les opcions, si no qualla la llista unitària, seria compartir punts del programa. 

"Sabem que anem contrarellotge i que la nostra proposta va contra les inèrcies i les tendències dels partits", ha reconegut Morral. Per això, la Crida demana la col·laboració ciutadana "perquè ajudin a pressionar" per la candidatura unitària. Per fer-ho, els insten a adherir-se al manifest que han fet públic aquest dimecres i que aposta per "l'organització d’una candidatura unitària, transversal i sense partidisme que representi, en el si del Congrés dels Diputats i del Senat espanyols, l’interès nacional de Catalunya de celebrar un referèndum d’autodeterminació pactat amb l’estat espanyol i reconegut per la comunitat internacional". 

Les converses amb el PDeCAT i els possibles candidats

Sent realistes, l'única via que sembla que tot i les turbulències pot donar fruits és una aliança de la Crida amb el PDeCAT. David Bonvehí va explicar aquest dilluns que el seu partit aposta per les sigles Junts per Catalunya de cara a les tres eleccions que vénen: les municipals, les europees i les generals. 

JxCat és només una marca electoral, que aglutina el PDeCAT i un gruix important d'independents -els que han acabat fundant la Crida-. Fonts coneixedores de les negociacions entre aquestes dues famílies expliquen que hi ha hagut contactes entre Bonvehí i Puigdemont i que la idea és que hi hagi coherència i concordança entre les tres candidatures de les tres eleccions. On la cosa està més avançada és als ajuntaments. Hi ha pendent, però, l'oficialització d'Elsa Artadi com a dos de Joaquim Forn a la llista de Barcelona. I les mateixes fonts reconeixen que una de les raons per les quals l'anunci s'està ajornant és perquè s'espera a tancar l'acord també per al Parlament Europeu i el Congrés. L'altre motiu és la declaració dels encausats al Tribunal Suprem.

Una fórmula que, a priori, satisfaria totes les parts és col·locar els presos al capdavant. Repetir el que s'ha fet amb Forn, amb Turull i Rull. Altres noms que figuren a les travesses internes són Jaume Alonso Cuevillas per a les europees i Eduard Pujol o Míriam Nogueras per a les generals. 

Sigui com sigui, l'acord al qual s'arribi, si s'hi arriba, se sotmetrà a votació dels associats de la Crida.

S'hauran d'afanyar, perquè només tenen un mes de marge per presentar les llistes a la Junta Electoral. La setmana vinent podríem tenir notícies.