Una organització a favor de l'alliberament dels presos polítics i un instrument de denúncia de la repressió del govern espanyol. Aquests són els dos pilars fonamentals de Crida per la Llibertat, una nova entitat que es posarà en marxa aquesta setmana de la mà de l'exlíder d'ERC Àngel Colom i del diputat de la CUP Carles Riera, que pretén posar en marxa noves accions per a acabar amb la situació repressiva en què consideren que es troba el moviment independentista.
Malgrat que Crida per la Llibertat es presentarà aquest diumenge a l’Ateneu Barcelonès, ja es pot intuir bona part de les línies de l'organització en un manifest, que és tota una declaració d'intencions. Des de la nova entitat, es vol denunciar i parar la repressió de l’Estat i començar tota una sèrie d'accions per aconseguir la llibertat dels presos polítics, així com els independentistes que es troben a l'exili.
En el manifest fundacional, la Crida reconeix la "plena sobirania" del poble català i la seva capacitat per poder decidir el seu futur democràticament, tot plegat seguint un camí no-violent i tenint en compte la "diversitat" de Catalunya. En el text, l'organització independentista denuncia un "retrocés" en els drets a l'Estat espanyol, especialment pel que fa a la llibertat d'expressió: "Des de l’Estat s’està dibuixant un relat oficial desqualificador que, en lloc de debatre amb arguments, presenta qualsevol forma de protesta com a violenta per així atemptar la llibertat d’informació", denuncien des de l'entitat.
D'altra banda, també denuncien la judicialització del procés independentista —amb polítics i activistes empresonats, i amb més de 700 alcaldes perseguits— i la intervenció de les institucions catalanes amb l'aplicació del 155, que ha suposat —segons consideren— "el cop més fort al nostre autogovern" des de la dictadura franquista. Per tot això, demanen l'obertura d'una investigació per "depurar responsabilitats" per la repressió policial de la jornada del referèndum de l'1 d'octubre.
Retorn als inicis
La Crida no és realment un nou moviment polític, sinó la recuperació de la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes. Aquesta entitat, nascuda el 1981, va ser la reacció catalanista al manifest dels 2.300, un escrit d'un grup d'intel·lectuals, que criticava la política d'immersió lingüística de la Generalitat.
Aquesta organització estava liderada precisament per l'exrepublicà Àngel Colom i el cupaire Carles Riera, a més de l'exlíder de l'ANC i membre de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, en presó preventiva des de fa pràcticament cinc mesos.
La Crida torna!
— Àngel Colom (@angelcolom) 12 de març de 2018
Seguim-la a Twitter i a Telegram (https://t.co/MXVF1P8wZj…). Combatem l’ocupació i la repressió. https://t.co/wX6W7ggHpE pic.twitter.com/6pOXVHpEII
Durant deu anys de trajectòria, la Crida a la Solidaritat va dur a terme campanyes a favor de la normalització del català. L'Aeroport del Prat coneixerà una de les accions més conegudes de la Crida, quan prop d'una trentena d'activistes, disfressats de viatgers i amb maletes amb més de 4.000 avions de paper amb les ales estampades amb el segell "En català!", fan volar els avions davant la sorpresa de les forces antiavalots presents a l'aeroport.