L'associació de guàrdies civils JUCIL ha animat aquest dimarts tots els agents desplaçats a Catalunya a personar-se en la causa del 25% de castellà a les aules catalanes. Concretament, ha incitat aquests guàrdies civils a sentir-se legitimats de demanar l'execució de la sentència que atempta contra la immersió lingüística perquè tenen "destinació forçosa" a terres catalanes. És el que ha manifestat l'advocat i president de Convivencia Cívica Catalana Ángel Escolano en declaracions als periodistes davant de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Ha anat allà per a un tràmit del procediment juntament amb la secretària de JUCIL a Barcelona, Milagros Cívico, i el portaveu d'Hablamos Español, Alejandro Navarro; per reclamar davant de la justícia que s'apliqui la sentència que obliga a fer a Catalunya un 25% de les classes en llengua castellana.

Poden demanar l'execució de la sentència del TSJC les parts que ja van participar en la causa. És a dir, l'Advocacia de l'Estat. Però també podrien fer-ho aquelles persones que demostrin tenir un interès directe que s'apliqui. Segons Escolano, la petició de JUCIL per personar-se apel·la al dret a la conciliació familiar i que els fills dels guàrdies civils a Catalunya puguin estudiar en castellà. De forma paral·lela, aquestes entitats espanyolistes preparen altres recursos a través de diferents vies per aconseguir la legitimitat per demanar d'executar la sentència del 25%. Convivencia Cívica Catalana i Hablamos Español, per exemple, han apel·lat a la seva trajectòria com a entitats pel bilingüisme, han presentat demandes individuals de pares -que afectarien només l'escola on estudiïn els seus fills- i en preparen d'altres a través de AMPAs.

 

JUCIL, en coordinació amb les associacions Hablamos Español i Convivencia Cívica Catalana, reclamen que la decisió, definitivament ferma, tingui conseqüències immediates per a tots els ciutadans que a Catalunya desitgen que els seus fills siguin educats en castellà. "Han transcorregut àmpliament els terminis previstos i resulta notori i evident que l'Administració autònoma no ha complert ni té intenció de complir la sentència", ha afirmat aquest dimarts la secretària general de JUCIL a Barcelona, Milagros Cívico.

Cívico ha precisat que ni JUCIL ni les plataformes Hablamos Español o Convivencia Cívica Catalana "no representen animadversió cap a l'idioma català, ni cap als qui s'expressen en ell". "Però davant els qui ens acusen de voler acabar amb la suposada immersió en català, hem d'indicar que tal com es planteja no és una immersió, és més aviat un intent d'ofegament dels castellanoparlants", ha manifestat la secretària general de JUCIL a Barcelona. "Si només ens afectés a nosaltres, als guàrdies civils, als policies o als funcionaris, potser no seria tan important; però afecta la conciliació de les nostres famílies, als nostres fills que veuen discriminats i vexats drets que els atorga la Constitució," ha afegit.