L'acte d'entrega de la Creu de Sant Jordi d'enguany s'ha celebrat amb mesos de retard —habitualment es concedeix a l'abril— perquè el Govern estava encara intervingut per l'aplicació de l'article 155 i s'ha convertit en una reivindicació contra la repressió i una homenatge als presos i exiliats. 

Entre els guardonats amb aquesta distinció, destaca l'Associació Catalana de Drets Civils, de familiars dels polítics presos i exiliats; quan l'ha recollit l'esposa del conseller Josep Rull, Meritxell Lluís, el Palau de la Música s'ha posat dret al crit de "Llibertat" durant uns llargs segons.

També han destacat entre els premiats Roger Español, que va perdre la visió d'un ull en les càrregues del referèndum de l'1 d'octubre, així com la monja Sor Lucía Caram, l'ONG Proactiva Open Arms —quan l'ha recollit el seu responsable, Òscar Camps, també s'ha posat dret tot el Palau—, l'advocat i historiador Josep Cruanyes, la historiadora de l'art Rosa Maria Malet i l'escriptor Jordi Sierra i Fabra.

Torra presideix l'acte

En la cerimònia, el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha lliurat les creus als 55 guardonats, ha proclamat que Catalunya “vol ser lliure” i que per això caldrà anar “junts”. “Per acabar la feina caldrà preparar-nos i avaluar molt bé els enormes sacrificis que caldrà fer”, ha vaticinat el president, abans de dirigir-se a tots els guardonats com a “estímul per tenir consciència que l’esforç paga la pena si l’anhel és prou alt”.

L’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi ha comptat amb la presència de tots els guardonats i una representació institucional encapçalada pel mateix president; el president del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Cultura, Laura Borràs, i diversos membres del Govern. 

La cerimònia de lliurament, que ha estat conduïda pel periodista Toni Puntí i l’actriu Estel Solé, ha comptat amb diverses actuacions musicals i lectures de textos; Borja Penalba, Mireia Vives i Meritxell Gené han estat els músics encarregats d’amenitzar la cerimònia. 

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha donat la benvinguda tot recordant el retard amb què enguany s’han atorgat les Creus de Sant Jordi (habitualment es lliuren al voltant de Sant Jordi) a causa de l’aplicació de l’article 155 i la intervenció del Govern. Un cop recuperada la “normalitat”, ha assenyalat Borràs, el Govern no ha volgut oblidar les distincions i, a més, ha escollit fer-ne el lliurament “en un entorn solemne” com el Palau de la Música Catalana, que ha acollit la cerimònia per primera vegada. 

"Ens hem carregat de raons i ara ens carregarem d’energia"

El president Torra ha insistit en aquesta situació excepcional i ha recordat, en primer lloc, la situació dels polítics catalans presos i els que han sortit del país. Torra ha llançat un missatge d’unitat i de continuïtat del projecte independentista. I ha advertit: “Per acabar la feina ens cal avaluar molt bé els enormes sacrificis que caldrà fer, que ja s’han fet. Cal esperança i confiança, aquest país vol ser lliure (...), ens hem carregat de raons i ara ens carregarem d’energia per assolir el mandat democràtic que tenim i que només podrem aconseguir amb un nou moment d’apoderament popular".

En aquest sentit, i per lligar el seu discurs amb l’objecte de la convocatòria, Torra ha dit als guardonats amb les Creus de Sant Jordi que la seva tasca i valors són “un estímul per tenir consciència que l’esforç paga la pena si l’anhel és prou alt”.

Abans de la intervenció de Torra, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha saludat els guardonats amb un missatge gravat en vídeo. Puigdemont ha destacat la “importància” de les distincions d'enguany. “Ho són perquè expliquen la continuïtat històrica de la Generalitat, que no ha estat interrompuda malgrat el 155”, ha dit. 

Record a l'1-O

En nom de totes les entitats i persones guardonades han intervingut la monja i activista Lucía Caram i el també activista i músic Roger Español, que va ser ferit i va perdre la visió d’un ull a causa de la intervenció policial en el referèndum de l’1 d’octubre. Español s’ha endut, de fet, una de les ovacions més sonores de la tarda quan ha recollit la seva Creu de Sant Jordi. El músic ha donat per fet que la seva “porta el nom dels 2 milions de persones que van defensar el referèndum de l’1-O” i, d’altra banda, ha aprofitat per demanar perquè les autoritats públiques (d’aquí i de l’Estat) identifiquin degudament els agents antidisturbis “que envien a les manifestacions”. 

Com Español, Lucía Caram també s’ha referit a la situació dels polítics presos i a l’exili, pels quals ha demanat la llibertat i el retorn “a casa”. “A Catalunya tots sumem”, ha dit. Caram ha agraït el guardó en nom de tots els premiats i ha apuntat que amb distincions com la que ha rebut Proactiva Open Arms el Govern demostra que “Catalunya és diferent i no mira cap a una altra banda”.