La tensió política a Alemanya per la tramitació de l'euroordre contra el president Carles Puigdemont està creixent, en un país en què aquestes qüestions no solen anar acompanyades de polèmica i en una competència que fa anys que Berlín va traspassar als lands.

Mentre el govern alemany voldria ajudar a "desescalar" en el conflicte, tal com l'hi recomanen els think tanks que l'assessoren, els partits estan entrant en discussió. A més, l'executiu alemany vol fer-ho sense incomodar el govern espanyol, una equació que cada cop es veu més difícil.

El membre de Die Linke i president de l'esquerra transformadora europea, Gregor Gysi, ha fet una crida al govern alemany perquè veti l'extradició. "Esperem que Alemanya no estigui disposada a convertir-se en una assistent del govern espanyol per empresonar catalans", ha indicat a Neue Osnabrücker Zeitung. Ha advertit del risc que seria per a Alemanya "assumir la responsabilitat d'una escalada violenta del conflicte i convertir-se'n en part implicada", i ha demanat solucions polítiques i no pas presó i condemnes.

En sentit contrari, el vicepresident dels liberals al Bundestag, Alexander Graf Lambsdorff, ha advertit el govern federal que no veti l'extradició si el Tribunal de Justícia d'Schleswig-Holstein dictamina que és legal. "Això seria entrar en confrontació directa amb un amic particularment proper, un amic i un soci", ha indicat a Passauer Neue Presse en referència al govern de Mariano Rajoy. "El veto seria una opció molt dolenta, fins i tot pitjor que l'extradició", assenyala.

Die Linke està disposada, en canvi, a portar Puigdemont a visitar el Bundestag si surt en llibertat els pròxims dies.

El debat invers que a Espanya

La versió excitada que donen els mitjans espanyols de l'existència de violència en les accions dels CDR i l'actuació de la fiscalia espanyola en aquest sentit encara està complicant més el debat a Alemanya, perquè interpreten que la detenció de Puigdemont ha fet escalar la situació interna, quan els alemanys la volen destensar.

La periodista del Kieler Nachrichten Anne Holbach assenyala que "hi ha risc de violència si Madrid no presta atenció als catalans. Els disturbis posteriors a la detenció de Puigdemont poden ser un avançament. Com més reprimeixi l'Estat els independentistes, més radicals seran". I remarca que Espanya ja hauria de saber el que va passar amb ETA.